Zašto animirane filmove volimo više od gledanja igranih filmova? | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Zašto animirane filmove volimo više od gledanja igranih filmova?

| Sanjalica | 0 komentara
Zašto animirane filmove volimo više od gledanja igranih filmova?

Onaj osećaj kada znate da vas napornog dana čeka udobno ćoše, topli napitak i 2h uživanja u omiljenom filmu je jednom rečju – neprocenjiv. Godinama unazad svedoci smo koliko je filmska industrija napredovala ponudivši nam sijaset fantastičnih ostvarenja. Međutim, posebno mesto ne samo u srcima mališana, već odraslih zauzimaju animirani filmovi.

 

Zbog čega su animirani filmovi toliko jedinstveni?

 

Suštinski, ova „crtana“ ostvarenja su ponajviše namenjena odraslima koji su na ovaj ili onaj način zaboravili neke važne životne lekcije. Svoj tron neprikosnovenih kreatora najboljih animiranih filmova drži kolaboracija „Disney“ i „Pixar“ koji su spojili nekoliko bitnih segmenata: humor, porodicu, avanturu i emocije. Zanimljiv podatak je i taj da odrasli odlaze u bioskop kako bi pogledali crtani, pre nego aktuelni blokbaster, triler, dramu ili istorijsku priču. U nastavku pogledajte izbor nama (za sada) omiljenih animiranih filmova koji prenose bitne poruke:

 

#1 Borba za snove se uvek isplati – Ratatouille (2007)

 

Pomalo potcenjen crtać, ali toliko divan u svakom segmentu. Šta povezuje Pariz, sir i gastronomiju? Miš Remi je strastveni obožavalac ukusnih jela, nesvestan svog talenta za kuvanje. Spletom nesrećnih okolnosti dospeva u francusku prestonicu, tačnije u kuhinju najpoznatijeg restorana u kojem pomaže svom prijatelju u neobičnoj avanturi. Obiluje fantastičnim scenama, muzikom i porukama koje je vrlo lako primeniti u realnom životu.

 

#2 Biti tužan je skroz ok – Inside Out (2015)

 

Ovo ostvarenje iz 2015. godine će vas držati prikovanim za male ekrane. Štaviše, zanimljiva činjenica govori o tome da su u kreiranju ovog scenarija učestvovali renomirani psihoterapeuti koji su ispitivali uticaj emocija na mališane i tinejdžere. Inside Out je u kratkom vremenskom periodu pokupio veliki broj renomiranih priznanja, a u centru dešavanja je Rajli, tačnije njene emocije koje upravljaju njenim ponašanjem (Sreća, Tuga, Strah, Bes i Gađenje). Ove osobine su predstavljene kao ličnosti koje žive u svemirskom brodu (u umu devojčice) i kontrolišu njen život. Kroz čitav film, učimo da je skroz u redu biti tužan i da se kroz punu svesnost značajno može poboljšati perspektiva svakog događaja koji nas prati.

 

 

#3 Život je jedan – Soul (2020)

 

Ovaj muzički gušt je nešto što sebi morate priuštiti. Pixar je opet prevazišao sebe i kreirao jedno neverovatno animirano remek-delo. Vizuelno je fantastično predstavljen, a u centru zbivanja je džez, odnosno profesor muzičkog Džo koji je u potrazi za svojom dušom, ali na vrlo neobičan način. Od početka do kraja je ispoštovan princip Carpe diem zbog čega ćete još više ceniti ona mala životna zadovoljstva. Sigurni smo da će vas ovo ostvarenje u potpunosti očarati!

 

 

#4 Oproštaj je jedna velika lekcija – Coco (2017)

 

Svi koji budu čitali ovaj tekst, složiće se da je Coco sa pravom osvojio Oskara za najbolji animirani film. Svaki segment uključujući vizuelne i tehničke efekte, priču, likove i poruku je neverovatno kreativno osmišljen i realizovan. Dvanaestogodišnji Migel se bori protiv stega svoje porodice, učmalosti jednog malog, meksičkog mesta želeći da kroz muziku sazna više o poreklu njemu bitne osobe. Na tom putu saznaje zašto je oproštaj važan na jednom komplikovanom, ali ipak lepom putu sazrevanja.

 

 

#5 Ljubav je univerzalna emocija – UP (2009)

 

I za kraj – ostvarenje koje se može iznova i iznova gledati sa istim oduševljenjem. Lepota priče će vas podstaknuti da svet oko sebe gledate lepšim i realnijim bojama. Jedan deka zajedno sa svojim simpatičnim prijateljem upustiće se u pomalo opasnu, ali svrsishodnu avanturu sa ciljem vrednim divljenja. Na tom putu saznaće mnogo o sebi i shvatiti da će ljubav na ovaj ili onaj način spasiti svet. Sa razlogom je „pokupio“ dva Oskara i više od 50 drugih nagrada i priznanja.

 


Dakle, koji ste crtać odabrali da pogledate danas? Verujte nam na reč kada vam kažemo da će vas svaki oduševiti na svoj način, svojom univerzalnom porukom i pričom koju nećete moći da zaboravite. Javite nam utiske!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap