Zašto je Forest Gamp jedan od naših životnih idola? | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Zašto je Forest Gamp jedan od naših životnih idola?

| Sanjalica | 0 komentara
Zašto je Forest Gamp jedan od naših životnih idola?

,,Život je kao bombonjera. Nikad ne znaš kakav te ukus očekuje.ʻʻ

 

Uživati u kvalitetnim filmovima je čista umetnost. A pod kvalitetnim podrazumevamo sve one kojih se i posle nekoliko decenija od prvog prikazivanja sa radošću prisećamo i preporučujemo. Film Forest Gamp (Forrest Gump) je jedan od njih.

Bez lažne skromnosti reći ćemo da je ovo jedan od najlepših filmova svih vremena. Po svim kriterijumima. Snimljen i prikazan 1994. godine i dalje važi za umetničko remek-delo. Godinu dana kasnije pokupio je čak 6 Oskara i više od 100 drugih renomiranih priznanja i nagrada. Ali, šta ga čini unikatnim?

 

 

Čini ga autentična, ali opet jednostavna priča u čijem epicentru je Forest Gamp, poseban dečak po mnogo čemu. Svi koji su pogledali film, složiće se da Forest ima najveće i najhrabrije srce na planeti. Plemenitost kojom odiše i želja za životom prevazilaze sve nesreće sa kojima se od malih nogu suočavao. Rečenicom: ,,Ja nisam pametan čovek. Ali znam šta je ljubavʻʻ je objasnio suštinu svog bića. Odmah će vas na početku uvući u priču, običnom sedeljkom na autobuskoj stanici na kojoj se smenjuju slušaoci omađijani njegovom energijom i dušom deteta.

 

„Moja mama mi je uvek govorila da se čuda događaju svakog dana. Neki ne misle tako, ali je to zaista istina.“

 

Jedan od omiljenih ljubavnih dvojaca

Kad imaš sreću, ništa drugo ti i ne treba. Dodaćemo da u Forestovom slučaju zajedno sa hrabrošću čini idealnu formulu za življenje. Sve vreme se kroz film provlače ljubav, empatija i dobrota. Forest je primer koliko su prirodnost i jednostavnost divne osobine. Ovom mladiću koji je rođen sa nižim IQ-om i usputnim hendikepom inspiracija je dolazila iz sasvim malih, ali običnih stvari. Run, Forrest, run je jedna od najcitiranijih rečenica, a koliko je tačna izjava da ljubav pobeđuje sve, govori i romansa između Foresta i Dženi. I ma koliko su ljudi bili loši prema njemu, on im je uvek opraštao. I svu podršku ovog sveta dobijao je od svoje majke i prijatelja koje je sretao na neobičnim putovanjima: u ratu sa Vijetnamom, u vojnom kampu, u lovu na škampe ili na jednoj lokalnoj autobuskoj stanici. Tom Henks (Tom Hanks) je zasluženo dobio Oskara u glavnoj ulozi, a harizmatična Robin Rajt (Robin Wright) je dodatno ulepšala kadrove jer nikad nije izgubila veru u osobu koja joj je istovremeno bila i najbolji prijatelj i otac njenog sina.

Sa sigurnošću ćemo reći da ovaj film bez premca sadrži najviše životnih poruka. I govori koliko je život LEP. A to vidimo kroz borbu ovog čoveka koji ne odustaje i koji u svemu vidi radost. Zato smo izdvojili ovu scenu u nastavku:

 

Izvor fotografija: 

www.wikipedia.com

 

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap