Da li znate ko je Jugoslaviji doneo jedinog Oskara? | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Da li znate ko je Jugoslaviji doneo jedinog Oskara?

| Sanjalica | 0 komentara
Da li znate ko je Jugoslaviji doneo jedinog Oskara?

„Što više ličiš na samoga sebe, to manje ličiš na bilo koga drugog – a to te čini univerzalnim.“, Volt Dizni

 

Sedma umetnost postoji kako bi nas podsetila na lepotu življenja i hedonističke potrebe da jedan deo naše svakodnevice posvetimo upravo filmovima. Jedan vid filmskog sveta jesu i animirani filmovi. A sa njima, naša stvarnost je lepša i bezbrižnija.

Unikatan u svojoj kreativnosti

Zaista ne poznajemo osobu čije detinjstvo nije u manjoj ili većoj meri bilo obeleženo crtaćima. Kompleksni ili ne, prenosili su svoju poruku koju kako bivamo sve stariji sve više shvatamo i razumemo. Iako su likovi i pozadina nacrtani, to ne umanjuje značaj glavnih i sporednih aktera. I čini se da je Volt Dizni (Walt Disney) bio jedan od najprepoznatljivijih i najomiljenijih idola ikada.

 

A, da li ste znali da je upravo animirani film doneo tadašnjoj SFRJ jedinog Oskara?

 

U pitanju je crtani film Surogat koji je nastao daleke 1961. godine od strane Dušana Vukotića, poznatog jugoslovenskog animatora, strip crtača, karikaturiste i scenariste. Godinu dana kasnije, ovo 10-minutno ostvarenje je osvojilo Oskara za najbolji crtani film, prvu nagradu Američke filmske akademije jednom neameričkom animiranom filmu.

 

„Ja uvek gledam život kroz optimizam, ali sam dovoljno realan da znam da je život kompleksna stvar.“, Volt Dizni

U centru dešavanja je trouglasti čovečuljak koji uživa u prostom naduvavanju stvari i koji ga, između ostalog, čine srećnim. Crtać nosi snažnu poruku o beskrajno zamornim obrascima potrošačkog društva i kako ih prihvatiti na najmanje stresan način.

 

 

Uostalom, još jedna zanimljiva činjenica je da je iz Diznijevog studija animacije izašlo čak 55 crtanih filmova. A sve je počelo od jednog crno-belog miša kojeg je Dizni želeo da zove Mortimer Maus, međutim, njegova supruga Lilijan je predložila ime koje će oličavati zabavu i bezbrižnost. Mudra žena, zar ne?

Koja vam je omiljena Diznijeva princeza?

Do dana-današnjeg, saznali smo neverovatne anegdote koje se tiču upravo naših omiljenih crtaća. Na primer, da su sve Diznijeve princeze bile tinejdžerke. Ili da je Snežana i 7 patuljaka bio najdraži animirani film Adolfa Hitlera. Štaviše, kada je istoimeni crtać dobio Oskara, statua je išla u kompletu sa sedam patuljastih zlatnih statua.

Nama su recimo najintrigantniji oni detalji koji govore da je Aurora proglašena zvaničnom Dizni princezom, iako se u filmu pojavljuje ukupno 18 minuta, izgovarajući 18 rečenica, jer je celu radnju nažalost prespavala. Takođe, čak 6.469.952 tačaka se pojavljuje u filmu “101 dalmatinac“.

Jedno je sigurno: ovaj simpatični Amerikanac je uspeo da nam oblikuje detinjstvo na neočekivano lepe načine, ostavivši trag i nasleđe budućim generacijama. Njemu je inspiracija bio veliki Salvador Dali, a zajedno ih je povezivala ljubav prema umetnosti i neobičnosti života, iz čega je nastao kratkometražni film “Destino“.

Šta je vama prva asocijacija na ovog sjajnog stvaraoca? Pišite nam u komentarima.

 

Izvori fotografija:

www.wikipedia.com

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap