Filmski maraton | Život je lep | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Filmski maraton | Život je lep

| Sanjalica | 0 komentara
Filmski maraton | Život je lep

Buongiorno, principessa!

 

Život je igra. Samo ukoliko znate da je igrate na vaš način. Neke priče su toliko lepe, da ih je nemoguće toliko sažeto i prosto opisati i objasniti. Tako je i u slučaju sa filmom Život je lep“ iz 1997. godine. Ovaj film je sa razlogom osvojio tri Oskara za najboljeg glumca, strani film, kao i muziku. Roberto Benjini (Roberto Benigni) je mag ove ekranizacije jer ju je sam napisao, režirao i na kraju igrao glavnu ulogu Gvida Orifačea.

Na prvi spomen filma La vita e bella, glavna asocijacija jeste omiljena replika: “Buongiorno, principessa“. Njom se ne veliča samo jedna žena, već moralne vrednosti i lepota jednog života bez obzira koliko može i ume da bude težak. Jedna od zanimljivosti je i ta što Dora Orifače (Nicoletta Braschi), Gvidova žena, je takođe i njegova supruga u stvarnom životu, a zajedno od 2010. godine održavaju interaktivne pozorišne turneje, kako sa najmlađima, tako i sa brojnim, italijanskim laureatima.

Cilj ovog filma je biti srećan, i tu sreću preneti u realan život. Male radosti jednog dečaka i kako odrasli bivaju zaraženi tom igrom su nešto što ovaj film, između ostalog, čini fantastičnim klasikom za sve generacije. Priča prati jevrejsku porodicu koja nesrećnim okolnostima završava u koncetracionom logoru, a pre toga su živeli jednostavnim, idiličnim životom.

Kako bi tamošnji ostanak učinio zabavnijim, duhoviti otac svom sinu boravak u logoru prikazuje kao jednu brojčanu igru čija je glavna nagrada pravi, ratni tenk. Smešni dijalozi, komične situacije, kao i skrivene životne poruke su razlozi zašto se veliki broj ljubitelja filmova vraća ovom klasiku. Vreme će vam proleteti, a osmeh sa lica nećete skidati.

“Da, pobedili smo“ na kraju filma je univerzalna replika za ceo život, i nje bi trebalo uvek da se držimo. Jednom prilikom je Benjini izjavio da mu je inspiracija za ovaj film bio nezamenljivi Čarli Čaplin i verujemo da su takve glumačke inspiracije nepresušne.

Ukoliko još niste, obavezno pogledajte ovu neverovantu ljubavnu sagu! Topla, divna i jednostavna ljudska priča vredna svačijeg vremena i divljenja.

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap