Heroine jednog doba | Marija Maga Magazinović | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Heroine jednog doba | Marija Maga Magazinović

| Sanjalica | 0 komentara
Heroine jednog doba | Marija Maga Magazinović

Neke super-žene su baš takve. Ako ih nikada nismo upoznali ili nikada nismo čuli za njih, interesovanje raste, pogotovo ako su mnogo doprinele razvitku modernog društva. Tako je i u slučaju sa Marijom Magom Magazinović (1882-1968), koja predstavlja sinonim za slobodu i ravnopravnost.

Na pitanje čime se Marija bavila, možemo reći da je u potpunosti bila svestrana osoba. Uz njeno ime pročitaćete da je bila značajan reformator po pitanju kulture u Srbiji i umetnosti uopšte. Nemiran i radoznao duh je bio pokretač svih njenih ideja i realizacija. Bila je novinarka, koreografkinja srpskih tradicionalnih plesova, a sve je to poticalo od njenog zanimanja filozofkinje. Aktivna na svim poljima, uspela je da evropski duh donese i proširi u Srbiji, a da toga nismo do detalja niti svesni, niti upućeni.

Rođena je u Užicu. Kako je sama govorila, njena prva ljubav su bile daske koje žviot znače. Zahvaljujući lepoj boji glasa postaje deo kulturno-umetničkih društava. Istovremeno, počinje da neguje talenat prema glumi i plesu, što je kasnije rezultiralo značajnom karijerom. Prepoznatljiva je po tome što je dobijala poslove u kojima je bila prva žena na tim radnim mestima (prva novinarka i bibliotekarka u Srbiji).

 

Ono na čemu smo ovoj dami zahvalni (a što je ujedno bila i prekretnica u životu svih nas) jeste 1904. godina kada je Marija uspela da se izbori za prava žena na ravnopravno univerzitetsko obrazovanje. Tada je pripadnicima lepšeg pola prvi put dozvoljeno da diplomiraju i dobiju akademsko zvanje, a ne samo da slušaju predavanja.

 

Nakon odbranjenog doktorata iz oblasti plesa i glume, usavršava se na polju edukacije mladih devojaka u ritmičkoj gimnastici, zbog čega je bila cenjena kao eminentna organizatorka, koreograf i dramaturg.

U prethodnom tekstu iz istoimene rubrike, mogli ste da pročitate i sagu o jedinstvenoj Kolet (Colette). Nadamo se da ćete uživati u nekim novim i i te kako poučnim pričama, koje će vas inspirisati za lični napredak.

 

 

Izvor fotografija: wikipedia.com

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap