Sibirski berberin (1998) | Filmski maraton | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Filmski maraton | Sibirski berberin

| Sanjalica | 0 komentara
Sibirski Berberin Film Filmovi Filmski Maraton

Ovo nije samo još jedan klasik u nizu o kojem pišemo. Sibirski berberin je bezvremeno ostvarenje koje je i posle 20 godina od prve klape (snimljen daleke 1998. godine) jedan od najomiljenijih blokbastera sedme umetnosti.

Ruski film čiji je direktor veliki Nikita Mihalkov opravdao je očekivanja mnogih ljubitelja, prevashodno jer se u velikom broju segmenata razlikuje od svih njegovih prethodnih ostvarenja. Nikita je ovog puta ujedinio tragičnu ljubav između muškarca i žene, neobičnu priču, carsku Rusiju i tradiciju koja je toliko jedinstvena u svetu. Štaviše, svi obožavaoci ruske kulture, običaja i mentaliteta obožavaju film ‘Sibirski berberin’ (The Barber of  Siberia). Elementi poput priče, muzike, dijaloga, glumaca i atmosfere u kojem je sniman ovaj film stavljaju na pijedestal.

Ljubav koju Andrej Tolstoj (Oleg Menjšikov) oseća prema jednoj ženi ispunjava svaku sekvancu filma koji traje skoro 3 sata, mada i to vreme je kratko za ovakvu jednu kompleksnu priču.

Džejn Kalahan (Džulija Ormond) je vrcava Amerikanka koja voli život, putovanja i neizvesne avanture. Na poziv svog oca, stiže u kraljevsku Moskvu kako bi mu pomogla u jednom neobičnom projektu. Na putu ka ostvarenju njegovog cilja potrebna mu je finansijska pomoć, a u tome mu može pomoći samo Džejn. Putujući kroz snežne stepe, Džejn slučajno u vozu upoznaje mladog kadeta koji zbog svog šarma i energičnosti ostaje zapamćen. Niz komičnih situacija ispratiće njihove susrete, upotpunjeno sjajnom muzikom i fantastičnim dijalozima.

 

Ljubav je život. Sve što razumem, razumem zato što volim. Sve što postoji, postoji samo zato što volim. Sve je ujedinjeno ljubavlju. (Lav Nikolajevič Tolstoj)

 

Zbog političkog zločina koji je na kraju počinio zbog Džejn biva proteran u Sibir. Skoro 20 godina kasnije odvija se i paralelna priča, gde ona pokušava da nađe svog sina u letnjem kampu kako bi mu ispričala čitavu jednu rusku dramu.

Godine 2000. autori filma su nagrađeni Državnom nagradom Ruske federacije iz oblasti književnosti i umetnosti. Način na koji su prikazani običaji jednog naroda (praznik Maslenica), mentalitet, kao i principi kojih se drže, čine ovo ostvarenje toliko kvalitetnim i popularnim među svim generacijama.

Možda čak i nepravedno potcenjen, ‘Sibirski berberin je zaista klasik zbog kojeg vredi da zapostavite sve ostalo i uživate u njemu u potpunosti.

Koja scena je vama omiljena?

 

Izvori fotografija: RTS arhiva i wikipedia.com

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap