Repertoar kod kuće | Diva u svojoj Plavoj oazi | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Repertoar kod kuće | Diva u svojoj Plavoj oazi

| Sanjalica | 0 komentara
Repertoar kod kuće | Diva u svojoj Plavoj oazi

Ostavljam ti svoj portret kako bih mogla biti s tobom svih onih dana i noći kada sam daleko od tebe., Frida Kalo

 

Mašta ne poznaje granice, pogotovo kad je umetnost u pitanju. Generacije i generacije su za nama ostavile u amanet dela, momente i kreativce koji su nas zadužili zahvaljujući talentu i uverenju da će kultura spasiti svet. Među njima je i diva sa kičicom i cigarom u ruci – Frida Kalo (Frida Kahlo).

Svoje zaveštanje i dan-danas prepoznaju mnogi koji njenu umetnost cene i drugima prikazuju na najuzvišeniji mogući način. Google arts & Culture platforma nam je u predstojećim danima obezbedila fantastičnu plovidbu u svet ove meksičke kultne ličnosti.

Naime, Fridin svet je bio kompleksan i šaren. Baš zbog toga, ovaj Guglov servis je omogućio vanserijsko uživanje bez da se pomerimo iz naših domova. Godine 2018. Muzej Viktorije i Alberta je Fridi posvetio veliku izložbu koja je objedinila odeću, arhive i dragocene predmete iz njene lične kolekcije. Zahvaljujući saradnji Gugla i više od 30 međunarodnih muzeja, sada ste u prilici da pogledate potpuno besplatno više od 800 slika, fotografija i lične predmete koji su pripadali ovoj umetnici. Takođe, posebna poslastica predstavlja i virtuelna šetnja kroz njenu Plavu kuću, njenu oazu mira i tišine.

 

 

“Pre sam mislila da sam najčudnija osoba na svetu, ali onda sam pomislila da od toliko ljudi na svetu, mora da postoji neko baš kao ja ko se oseća bizarno i defektno na način na koji se ja osećam. Onda bih je tako zamišljala, misleći da i ona tamo negde tako zamišlja mene. Nadam se, ako si tamo negde i čitaš sada ovo, da znaš da je istina da sam ovde i da sam čudna kao i ti.“

 

Samouka i talentovana, čvrsto je verovala u svoju snagu. Opisivana je kao jedna od najvećih diva moderne istorije, a u prilog govori i to koliko je živela za ljubav i u ime ljubavi. Dijego Rivera je ostavio traga u njenom životu, a tandem “Slon i golubica“ imao je istovremeno svoje lomove, padove, ali i euforije i beskrajne trenutke sreće.

Ono što je oblikovalo ovu izistinski mudru, pomalo prgavu, ležernu i srdačnu umetnicu jesu nesreće i porodične tragedije, ali je uprkos njima kreirala neka od najlepših dela ikada. Toliko da je i danas popularna i toliko voljena.

Ne uskraćujte sebi ovakvo virtuelno putovanje, uvereni smo da ćete otkriti brojne anegdote, kao i male rituale svojstveni samo jednoj jedinoj Fridi Kalo.

#ostanikodkuće

 

Izvor fotografija:

pixabay.com

Google images

 

 

 

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap