Čuvari istorije u svom punom sjaju! | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Čuvari istorije u svom punom sjaju!

| Sanjalica | 0 komentara
Čuvari istorije u svom punom sjaju!

„Dozvolite mi muzej i ja ću ga napuniti.“ – Pablo Pikaso

 

Jednom je veliki Orhan Pamuk napisao: „Svako ko je iole obavešten o civilizacijama i muzeijma, svestan je da muzeji leže u pozadini celokupnog znanja zapadne civilizacija koja vlada svetom i da stvarni kolekcionari koji stvaraju muzeje uopšte ne razmišljaju dok prikupljaju komade, kuda će otići to što rade.“ I ovo je apsolutna činjenica. Kada bismo bili strastveno obuzeti Kemalovom ljubavlju prema Fusun koji je celog života opsesivno sakupljao predmete koje je ona dodirnula i otvorio Muzej nevinosti, svaka ulica u svakom gradu bi imala svoj muzej. Ali i bez toga, možemo reći da su današnji muzeji kolevka kulture, umetnosti i svega kvalitetnog što postoji na ovom svetu.

Izuzetno nas je obradovala vest da je početkom aprila ove godine konačno usvojen Zakon o muzejskoj delatnosti kojim su defiisane obaveze muzeja i osnivača, čime se obezbeđuje sistemski pristup i uređenje oblasti zaštite pokretnih kulturnih dobara, odnosno muzejske građe. Takođe, usvojena je i Odluka o proglašenju stare i retke bibliotekačke građe za kulturno dobro od izuzetnog značaja. Ovom odlukom je, između ostalog, 720 starih i retkih knjiga proglašeno za kulturno dobro od izuzetnog značaja. Sigurni smo da niste ni približno upoznati sa muzejskim bogatstvom koje krije naša država. Sa druge strane, svima je poznato da se 18. maja obeležava Međunarodni dan muzeja i da se tog dana i noći otvaraju vrata svih muzeja, a da je ulaz besplatan za sve. Isto tako, za ove institucije se kažu da imaju obrazovni karakter.

Naime, sama edukacija u muzejima je započeta krajem 19. veka i sve veći broj ovih institucija pruža edukaciju kroz svoj sadržaj, odnosno vredne kolekcije. Stoga, obrazovati posetioca tokom posete istim je suština ovakvog jednog kulturnog gušta. Često u sklopu repertoara ovih istorijskih čuvara možete prisustvovati različitim i prevashodno zanimljivim radionicama, časovima plesa, mini koncertima, 3D i 4D turama, pozorišnim komadima i neobičnim postavkama. Na ovaj način se aktivno uključuje lokalno stanovništvo kako bi se isto obrazovalo o kultnom značaju muzeja.

Ugledajući se na čuveni Luvr koji je davne 1793. godine otvorio vrata svim posetiocima ili ruskom Ermitažu čija kolekcija broji više od 3 miliona primeraka, tako su i naši muzeji izuzetni i neprocenjivi.

Kada ste poslednji put (ne računajući trenutnu zdravstvenu situaciju) posetili neki muzej i oduševili se njegovim sadržajem? I koliko zaista oni imaju značaj u vašoj opštoj kulturi? Sledeći put, kada ugrabite malo slobodnog vremena, obavezno ga posvetite najbližem čuvaru ne samo prošlosti, već sadašnjosti i nekih budućih zaveštanja.

 

 

Izvori fotografija:

www.pixabay.com

 

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap