Bora Stanković: Džentlmen velikog srca | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Bora Stanković: Džentlmen velikog srca

| Sanjalica | 0 komentara
Bora Stanković Knjige

Vranjska pokretna poezija. Čovek velikih manira. Enormnog srca. Pisac suzdržanih reči, ali otvorenih emocija. Sve ovo se vezuje za lik i delo jednog, jedinog Borisava Bore Stankovića.

Priznajte, koliko puta ste pročitali Borinu Koštanu? Na koji način su vas potresla, dotukla i probudila srećna, tužna i neizgovorena osećanja? Da li ste osetili delić Borinog života i putešestvija u ovim stranicama i da li ste uopšte ikada saznali zašto uz njegovo ime stoji reč misterija. A da li znate ko je Malika Eminović? Da li ste znali da je po njenom liku, Bora Stanković stvorio prelepu i zanosnu Koštanu čija je tužna sudbina dotakla mnoge ne samo ljubitelje književnosti, već i građane Vranja koji su tada već uveliko bili upoznati sa budućim životima mladih devojaka.

Veliko poštovanje porodice, jak patrijarhat, uticaj Turaka, kao i skrivanje stvarnih osećanja su bili neki od motiva za Borino stvaralaštvo. Dodajte tome i vrelu južnjačku krv i shvatićete zašto su njegovi romani među omiljenima. Koštana predstavlja njegovo najpoznatije delo i najizvođeniju dramu na daskama koje život znače. Bora Stanković je prvi put Maliku ugledao na ulicama Vranja još kao gimnazijalac, pri čemu su ga njene oči boje kestena u potpunosti opčinile i inspirisale da napiše jedno od najlepših i najtužnijih srpskih romana.

 

Opet sam te snevao! Kako žalim što san ode, te i ti s njime! Kako bih voleo da to ne bude samo san, san i ništa više. Ali hvala i snu. Slađe je snevati negoli zbilju gledati i gušiti se od navrelih osećaja, uspomen, i teška, hladna, samotna života… Da, slađi je san, san detinjstva i mladosti…

 

Upamćen kao veliki altruista, Bora je bio jedan gospodin usvojenih manira, ljubitelj tradicije, rođen da voli i bude voljen. Pa tako ga je i sudbina spojila sa njegovom ženom Angelinom Milutinović. Naime, šetajući beogradskim kaldrmama, u izlogu jedne fotografske radnje ugledao je sliku devojke u čudnom mornarskom odelu. Očarala ga je svojom pojavom i neobičnim odevanjem, da ju je kasnije na maskenbalu i lično upoznao! Uporan i svestan svojih kvaliteta, osvojio ju je, a ubrzo i oženio, pa su se iz njihove ljubavi rodile tri prelepe kćerke. Okružen celog života ženama, i te kako je bio inspirisan da tadašnji svet oboji veselim bojama i nežnim rečima.

Ovaj književni genije je i dan-danas prepoznatljiv po svom snažnom duhu i talentu koji je neosporno jedinstven. Bora Stanković će živeti dokle god ga budu cenili oni koji uživaju u njegovom beskrajnom stvaralaštvu!

Izvor fotografije: Wikipedia.com

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap