Za koju knjigu je ,,Mala sirenaʼʼ poslužila kao inspiracija? | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Za koju knjigu je ,,Mala sirenaʼʼ poslužila kao inspiracija?

| Sanjalica | 0 komentara
Za koju knjigu je ,,Mala sirenaʼʼ poslužila kao inspiracija?

,,Čovek samo srcem dobro vidi. Bitno je očima nevidljivo.ʼʼ

 

I to je zapravo jedna od najcitiranijih rečenica iz planetarno popularne i jedne od omiljenih knjiga svih vremena – Mali princ. Koliko je prepoznatljiva širom sveta, govori i činjenica da je prevedena na preko 250 stranih jezika. Međutim, inspiracija za pisanje ovog bestselera nije došla sasvim slučajno. Priča o čudnom dečaku sa zlatnom bojom kose je zapravo priča o svima nama. Taj neobični princ je motivisao brojne ljubitelje pisane reči, kritičare i čitaoce da više saznaju o interesantnim momentima koje se kriju iz ove filozofske bajke.

#1 U onih 100-nak stranica, poznato vam je prisustvo malog princa, ruže, zmije, ružinog grma i avijatičara. E, pa taj avijatičar je (prema pretpostavkama velikog broja čitalaca) zapravo otelotvorenje Antoana de Sent Egziperija koji je u stvarnom životu bio pilot francuskog vazduhoplovstva. S obzirom na to da u momentu Drugog svetskog rata nije bio baš naklonjen francuskim vojskovođama, otišao je u Sjedinjene Američke Države i tamo se zapravo posvetio pisanju knjiga, nesvestan da će iz tih rukopisa nastati jedno od najlepših dela savremene proze.

#2 U samoj knjizi ruža je simbol čistote, nevinosti, ljubavi i elegancije. “Vreme koje si utrošio na svoju ružu je čini tako dragocenom“ je jedan od omiljenih citata. Mali princ je štiti kao nešto svoje najdraže. Zapravo, pretpostavlja se da je Antoanova supruga Konsuelo bila njegova večna inspiracija.

#3 ,,Mala sirenaʼʼ je zapravo poslužila kao Antoanova podrška pri pisanju Malog princa i to na sasvim neobičan način. Prilikom rehabilitacije od zadobijenih povreda u ratu, ovaj Francuz se većinu vremena dosađivao. Kako bi ga razgalila, njegova prijateljica mu je na početku čitala Andersenove bajke, a između ostalog i priču o lepoj sireni iz dalekog mora koja je zavolela muškarca u ljudskom obliku. Tad je zapravo Antoan razmišljao o pisanju bajki, čiji bi jezik bio prilagođen dečijem, a koji govori o bitnim, životnim temama.

#4 Danas se Mali princ podrazumeva u školskoj lektiri dece iz francuskih škola. Štaviše, predstavlja obavezno štivo koje je neophodno za razumevanje brojnih tema. Nasuprot činjenici koja govori o tome da je ova knjiga bila zabranjena za štampanje i objavljivanje sve do kraja Drugog svetskog rata zbog Antoanovih kritika društva.

#5 Orson Vels (Orson Wells), američki režiser, scenarista i producent, oduševljen ovom knjigom, želeo je da otkupi od Diznija prava kako bi snimao film. Međutim, Volt je ovaj zahtev odbio. Ipak, ova priča je doživela svoju ekranizaciju 2015. godine koji je pokupila preko 20 nagrada i nominacija.

Da li i vi imate neku anegdotu da podelite u vezi sa ovim zlatnim dečakom? I da li spadate u onu grupu čitalaca koji se barem jedanput godišnje vrate ovom savremenom klasiku?

 

Izvori fotografija: Wikipedia.com i Pixabay.com

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap