Danilo Kiš: Memoari jednog čupavca | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Danilo Kiš: Memoari jednog čupavca

| Sanjalica | 0 komentara
Danilo Kiš: Memoari jednog čupavca

Naš omiljeni čupavac i poliglota svetskog renomea, Danilo Kiš, nikada neće biti zaboravljen. Verovatno najprepoznatljiviji po svojoj Enciklopediji mrtvih, iza sebe je u amanet ostavio samo ono najlepše od književnosti. Rođen je davne 1935. godine u Subotici. Na njegovo detinjstvo značajno je uticalo odvođenje njegovog oca u Aušvic. Zajedno sa porodicom je odveden u Crnu Goru, međutim, život je proveo po celom svetu. Zašto baš on? Činjenica je ta da Danilo Kiš nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Najpoznatija dela su mu Rani jadi: za decu i osetljive, Enciklopedija mrtvih, Grobnica za Borisa Davidoviča, Mansarda, Bašta, pepeo i mnoga druga.

Mnogi naši pisci su specifični po nečemu autentičnom. Danilo je bio i te kako prepoznatljiv. Divljenje zbog njegovog fantastičnog znanja jezika je prva stvar po kojoj ga mnogi pamte. Francuski, nemački, mađarski, engleski, ruski – ništa od ovoga za njega nije predstavljalo problem.

 

“Bio je visok, nije stajao čvrsto na zemlji. Nigdje nije bio u tuđini, osim u svojoj tuđini, u onom rasipajućem svijetu što ga je sabio u sebi. Rekao je: za pisce ne postoji alibi, nikad, nikakav, ni u čemu. Žene i tekstovi koje je on voljeo zauvijek su dobivali nešto svečano od njegove ljubavi. Bio je blizak Istoku i Zapadu; bio je užasnut i pobijedio je užas; sada je u kući čiji su prozori otvoreni.“

 

Veliki u svojoj mudrosti i veličini, znao je da svoje muke i osećaje prenese kroz reči. Nije tajna da je kroz svoju knjigu Enciklopedija mrtvih opisao svoju smrt. U ovoj fantastičnoj i nadasve zanimljivoj priči, govori o radoznaloj junakinji koju odlazak u skrivenu biblioteku navodi na san o ocu i njegovim slikama. Na tim slikama je prikazan neobičan cvet koji mahom podseća na prezrelu pomorandžu sa čudnim, crvenim vrpcama. Kako je kasnije objašnjeno, to se zapravo odnosilo na mapu Kišove bolesti, to jest – rak na plućima od kojeg je otac glavne junakinje i umro. Verujući da će književnost pobediti svet, Danilo je sve do svoje smrti u Parizu ostao skroman, divan i jedan od omiljenih srpskih književnika.

Za kraj, pogledajte snimak popularne kulturne emisije Teleskopija, u kojoj je Danilo Kiš davne 1982. godine podelio sve ono što ga inspiriše za pisanjem lepih reči:

 

Izvor naslovne fotografije: PROMO

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap