Čitanje nikada neće izaći iz mode. Evo i zašto! | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Čitanje nikada neće izaći iz mode. Evo i zašto!

| Sanjalica | 1 komentar
Čitanje nikada neće izaći iz mode. Evo i zašto!

Neko je skoro izjavio da za njega čitanje predstavlja izistinsku nasušnu potrebu. I ovo nas je posebno dodirnulo, jer je ova aktivnost zaista nekome preko neophodna kako bi preživeo dan, bio on lep ili manje lep. Štaviše, kada nastupe neka teška vremena, utehu će nam u najvećem broju slučajeva pružiti upravo – knjiga. U određenim krajevim planete, trenutna epidemiološka situacija je donela poveća iznenađenja, kao recimo u Portugalu i Španiji, gde se javilo pojačano interesovanje za čitanje. Šta mislite kako?

 

 

„Jednog sam dana pročitao knjigu i ceo mi se život promenio.“ – Orhan Pamuk

 

Zabeležen je gotovo 100% porast prodaje knjiga i otvaranje sve većeg broja knjižara. Međutim, pre ovog “knjižarskog boom-a“ prethodilo je zatvaranje nekih od najpopularnijih i najposećenijih knjižara upravo zbog trenutne krize. Ali, čitalački duh je teško pobediti. Svake godine, upravo 23. aprila na Međunarodni dan knjige, Španci razmenjuju omiljeno štivo jedni sa drugima, a na ulicama se nalaze šarene tezge na kojima se obavlja ova razmena. Prilično lepa tradicija, koja je uspela da se održi i u najtežim uslovima. Takođe, sve više je primetan trend vraćanja čitanju klasika, a ne postojećih bestselera, s ciljem da se čitaoci posvete literaturi u kojoj nisu stigli da uživaju, a sada im je idealna prilika za to. Štaviše, u različitim zemljama drugačije se obeležava ovaj važan datum, ali sa istim ciljem: vratiti se pravim, čitalačkim vrednostima koje bez obzira na eru, navike i preferencije neće izgubiti na značaju.

Čak iako se sve više knjiških moljaca okreće online kupovini knjiga, zahvaljujući strpljivim i vernim čitaocima, budućnost pravih, fizičkih knjižara je i te kako izvesna. I u tome ima posebne čari.

Bez obzira što čitanje pojedini smatraju staromodnom aktivnošću, ono nikada neće izaći iz mode sve dok postoji publika koja u njemu pronalazi svoj mir i istinski gušt. Žanrovi su promenljive kategorije, ali čitalačka ljubav je jedina prava konstanta.

 

Šta za vas predstavlja čitanje?

 

 

Izvor svih fotografija u tekstu:

www.pixabay.com

 

 

1 Komentar o “Čitanje nikada neće izaći iz mode. Evo i zašto!

  1. Izvor zivota, vaskrsenje,kljuc duse,precica do sopstvenog Boga i direktna komunokacina da njim. Zivot! Kljuc zivota!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap