Kakve veze imaju ''Bitka na neretvi'' i Pablo Pikaso? | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kakve veze imaju “Bitka na neretvi“ i Pablo Pikaso?

| Sanjalica | 0 komentara
Kakve veze imaju “Bitka na neretvi“ i Pablo Pikaso?

Lepota sedme umetnosti se krije u činjenici da iza svakog filmskog ostvarenja, bez obzira na njegov uspeh stoje neverovatne zanimljivosti. I dodatnu draž svakom filmu upravo daju anegdote koje su možda ili u većini slučajeva bile presudne za planetarnu gledanost.

Da li prilikom izbora filma imate već unapred pripremljenu listu koju morate ispoštovati jer se na njoj nalaze i klasici koje niste stizali da pogledate? Ili ipak u skladu sa svojim raspoloženjem birate da uživate u baš tom žanru? Koliko vas privlače trivije, odnosno zanimljivosti? Mi smo izdvojili neke od najzanimljivijih koje će vam definitivno promeniti percepciju. 🎬


#1 Kakve veze imaju Bitka na Neretvi i Pablo Pikaso?

 

Najavni plakat za film “Bitka na Neretvi“ uradio je jedan jedini Pablo Pikaso. To je zapravo jedan od dva filmska plakata koje je on kreirao. Napravio ga je jer je bio veliki ljubitelj jugoslovenske sedme umetnosti i za svoju uslugu nije tražio novac, već sanduk jugoslovenskog vina upravo za najskuplji jugoslovenski film svih vremena. Impresivno, zar ne?

 

 

 

 

 

#2 Neverovatnih 12 minuta slave

 

Da li ste znali da se čuveni i jedan od najomiljenijih filmskih negativaca Dart Vejder pojavljuje čitavih 12 minuta u celom serijalu “Ratovi Zvezda“? Očigledno dovoljno da bude planetarno prepoznatljiv.

 

 

 

 

#3 Kakvog li je ukusa ljubavni napitak?

 

U jednoj od najpopularnijih svetskih franšiza Hari Poter nekako smo sve scene i momente podjednako voleli, međutim, najmagičnije scene su snimane na časovima Severusa Snejpa, profesora magičnih napitaka. Da li ste znali da svi napici koje su likovi morali da popiju bili zapravo supa? I to ne bilo koja, omiljene su bile sa šargarepom i korijanderom. Ukusno, zar ne?

 

 

 

 

#4 Ministar Gospodara prstenova?

 

Koliko je Družina prstenova profitabilna, govori i podatak da je snimanje trilogije donelo oko neverovatnih 200 miliona dolara ekonomiji Novog Zelanda! Vlada ove ostrvske države je čak imenovala Ministra Gospodara prstenova koji je bio zadužen da detaljno istraži ekonomske mogućnosti koje je trilogija sa sobom donosila, a i do dana-današnjeg donosi.

 

 

 

 

#5 Najskuplje cipelice na svetu

 

Doroti, jedna od najdražih filmskih junakinja, koju je glumila Džudi Garland (Judy Garland) je za ulogu u filmu “Čarobnjak iz Oza“ bila plaćena 35 dolara nedeljno, a njen pas Toto čak 150 dolara. Pošto život ume da se preokrene naglavačke, informacija da su Dorotine crvene cipelice decenijama kasnije prodate anonimnom kupcu za neverovatnih tri miliona dolara iznenadila je čitavu javnost.

 

 

#6 Tuča koja je promenila svet

 

“Borilački klub“ je klasik u kojem se svako na neki način pronalazi. A da li ste znali da je Edvard Norton u prvom tuči sa Bred Pitom zaista tražio da uradi Breda u lice? Na taj način je želeo da scenu učini verodostojnom i iznenađujućom za sve protagoniste. I bez tog zahteva, film je ostvario planetarni uspeh.

 

 

 

#7 Sve je mračno u ovom Vitezu

 

Mračni vitez predstavlja drugi deo poznate trilogije o superheroju Betmenu. Iako nije ugledao njegovu svetlost, Hit Ledžeru je prema mišljenjima mnogih ovo bila uloga života. Mnogo je zanimljivosti vezanih za ovaj blokbaster, a jedna od njih je i ta da se Hit na šest nedelja zatvorio u hotelsku sobu kako bi se što bolje pripremio za ulogu s ciljem da uđe u samu psihologiju svog lika Džokera. Da li ste znali i da je ovaj film prvi o Betmenu koji nema njegovo ime u naslovu?

 

 

 

 

#8 48 godina od najboljeg filma svih vremena

 

Mnogo je neverovatno interesantnih trivija vezanih za najpoznatiji film o mafiji – Kum. Izdvojićemo onu koja je nas intrigirala: Mario Puzo, pisac istoimenog romana je producentu Robertu Evansu prodao priču za 13 hiljada dolara kako bi vratio svoj kockarski dug. Šta je vama privuklo pažnju dok ste gledali ovo fantastično ostvarenje?

 

 

 

#9 Crveni kaput i Šindler

 

Šindlerova lista jeste jedan od najboljih, najtužnijih i ujedno najlepših filmova svih vremena. Pogotovo ako je sniman po istinitim događajima. Jedna od brojnih zanimljivosti u vezi sa ovim ostvarenjem je i ta da je Spilberg pametno snimio kadar sa devojčicom u crvenom kaputu, a to je jedina scena filma u boji. Trogodišnja Olivia Dabrovska mu je tada obećala da film neće pogledati dok ne napuni 18 godina. Međutim, i u stvarnom životu je postojala devojčica koja je nosila crveni kaput, preživela holokaust i napisala knjigu o svom životu objavljenu pre skoro 19 godina.

 

#10 Najpoznatija rečenica na svetu

 

Forest Gamp“ je najgledanija američka tragikomedija koja je uvrštena među 250 najboljih filmova svih vremena. Među brojnim eminentnim priznanjima, osvojio je čak 6 Oskara. A da li ste znali da je rečenica “Moje ime je Forest Gamp. Ljudi me zovu Forest Gamp“ koju je samoinicijativno Tom Henks dodao u scenario postala najpoznatija rečenica na svetu? Toliko da se po njoj prepoznaje ovaj blokbaster.

 

 

 

 

O kojoj ste vi anegdoti saznali, čuli ili pročitali? Podelite sa nama u komentarima!  🎬 


Izvori fotografija:

www.wikipedia.com

www.lotr.fando.com

www.merakonline.com

www.psihoverzum.com

www.time.rs

www.repertoar.rs

www.kolektiv.me

www.b92.net

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap