Filmski maraton | Čokolada | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Filmski maraton | Čokolada

| Sanjalica | 0 komentara
Filmski maraton | Čokolada

,,Devet od deset osoba voli čokoladu. Deseta osoba uvek laže.ʻʻ – John Q. Tullius

 

Iskreni smo kada kažemo da obožavamo jubileje. Pogotovo one filmske. I pogotovo ako slavimo ostvarenja koja ni sa milionitim gledanjem neće dosaditi. To su filmovi koji su neobični, ne toliko finansijski zapaženi, ali su zauvek ostali u srcima gledaoca. Posebno onih koji uživaju u slatkim poslasticama, odnosno najomiljenijoj na svetu – čokoladi. Ovoga puta, svu našu slatku pažnju ćemo posvetiti klasiku koji ove godine slavi 20 godina od poslednje klape – filmu Čokolada (Chocolat, 2000 godina). 🍫 

Da je Bog anđelima dao krila, a ljudima čokoladu je tvrdnja koja je zapravo istinita, barem što se tiče ovog dela sa čokoladom. Lepše od kusanja ove poslastice je i gledanje lepih bajki o njoj. Istoimeni film je jedan od najlepših i najpoznatijih ostvarenja koje objedinjuje lepu priču, muziku, geografske predele, a ovaj slatki desert je samo začin koji sve čini slađim. Koga god pitate za mišljenje o ovom klasiku, sa setom će vam reći da je za uživanje u svakom raspoloženju, momentu i prilici. Pitka priča koja nosi neke velike pouke, a i nade u dobrotu ljudi.

Omiljeni čokoladni tandem na svetu

Glavnu ulogu je ponela šarmantna Žilijet Binoš (Juliette Binoche) koja je tri godine ranije osvojila Oskara za neverovatno umeće u klasiku “Engleski pacijent“. Pored nje, mladi Džoni Dep (Johnny Deep) fantastično je prikazao ulogu lokalnog skitnice, pasionirano zaljubljenog u život, slobodu i muziku. Alfred Molina i Džudi Denč su samo višnja na ovoj filmskoj torti. Od prvog kadra, bićete magično uvučeni u priču. Predele jednog izmišljenog, francuskog sela obavijenog predrasudama i normama koje je teško opovrgnuti. Stanovnici ovog mesta sa skrivenom znatiželjom komentarišu dolazak tajanstvene žene i njene ćerke. Misteriozna i vrcava Vijan za nekoliko dana otvara prodavnicu čokolade, a njena harizmatičnost i želja da pomalo zatucanim meštanima prikaže novinu nadglašava sve norme.

Da ljubav i upornost pobeđuju, dokazuje i ova mala, slatka priča. Film je obavijen različitom simbolikom, a nama gledaocima je da iste pouke primenjujemo i u sopstvenim obrascima življenja. U dovoljnoj meri. Ili onoliko koliko je potrebno da nam svakodnevica bude čokoladna.

Neki gledaoci su izjavili da svaki put kada gledaju ovaj klasik osete miris čokolade. I to im nećemo osporiti. Samo ćemo vas, ukoliko još niste, posavetovati da uživate u ovoj filmskoj avanturi. Vredna je svakog slatkog greha. 🍫 

 

 

Izvor fotografija:

www.wikipedia.com

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap