Filmski maraton | Gordost i predrasude | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Filmski maraton | Gordost i predrasude

| Sanjalica | 0 komentara
Filmski maraton | Gordost i predrasude

 

„Čovek može biti gord, a ne biti sujetan. Gordost se više odnosi na naše mišljenje o nama, sujeta na ono što bismo hteli da drugi misle o nama.“

 

U kojoj meri se slažete sa ovom tvrdnjom, koja je i te kako osporavana u savremenom društvu? Koliko se poistovećujete sa romanima koji su do dana-današnjeg bili, a i ostali biseri svetske književnosti? Sa klasikom Gordost i predrasude, velike Džejn Ostin niko ne može ostati ravnodušan. Ovo nije “chick flick“ štivo, namenjeno samo krhkoj i nežnoj ženskoj populaciji. Naprotiv, usmeren je i na mentalitet i stavove muškog sveta koji po automatizmu stoji iza uverenja koja su u manjoj ili većoj meri društveno prihvatljiva.

Malo je onih koje zaista volim, a još manje onih o kojima imam dobro mišljenje – reči su nama omiljene Elizabet Benet. I čini se da nam je u većini životnih situacija, ma koliko one ponekad bile izazovne idol. Ona je neustrašiva, požrtvovana, voljena i pomalo neshvaćena. Knjiški moljac koja inspiraciju nalazi u dobrim knjigama, sanjajući o velikoj ljubavi, ali i o sreći koju priželjkuje za svoje preostale četiri sestre, sa akcentom na Džejn, stidljivoj devojci za koju ljubav ima velilko značenje u životu.

 

„Sreća u braku je u potpunosti stvar slučaja. Ma koliko sklonosti obe strane bile poznate ili slične pre braka, to ne mora biti nikakvo jemstvo za njihovu buduću sreću. Te sklonosti često kasnije budu dovoljno različite da postanu izvor nezadovoljstva. Zato je bolje znati što je moguće manje o nedostacima osobe s kojom nameravamo da provedemo život.“

 

Međutim, na njenom putu samopoznaje i u sklopu redovnih balova, upoznaje neobičnog gospodina Darsija koji je po svim njenim kriterijumima gord, umišljen i krajnje nedostupan. Svesna svog brzog jezika i intelekta kojim se može pohvaliti, Lizi mu zaokuplja pažnju, ali i ne ćuti na njegove provokacije. Istovremeno, njihovi napori su usmereni ka (ne)sreći njene sestre i prijatelja, nesvesni da i sami upadaju u magičan i zavodljivi krug ljubavnih razočaranja. Cela knjiga je jednom rečju neverovatna. Komične situacije, mudri razgovori i fantastične istine su nešto zbog čega je i posle decenija od objavljivanja jedan od najomiljenijih klasika širom sveta.

To potvrđuje i istoimeni blokbaster iz 2005. godine u kojem su protagonisti sjajna Kira Najtli (Keira Knightley) i Metju Makfadjen (Matthew MacFadyen) u potpunosti dočarali karaktere ovih popularnih književnih likova.

Pišite nam zbog čega se ovaj klasik nalazi na vašoj listi neprevaziđenih filmskih hitova? Verujemo da je uživanje u njemu neizbežno u bilo kojoj vremenskoj odrednici.

 

 

Izvori fotografija:

www.wikipedia.rs

www.imdb.com

 

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap