Filmski maraton | Blistavi um | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Filmski maraton | Blistavi um

| Sanjalica | 0 komentara
Filmski maraton | Blistavi um

Ne postoji idealno vreme za gledanje filmova – jer je uvek idealno vreme. Da li možete ovog momenta da se setite pet ostvarenja koja su snimljena po istinitoj priči, a tiču se života nekog velikog naučnika? Nama na prvu loptu pada na pamet film o velikom Stivenu Hokingu kojeg je maestralno odigrao Edi Redmajn u Teoriji svega. Međutim, koliko znate o životu neobičnog Džona Neša? Upravo se blokbaster iz 2001. godine pod nazivom Blistavi um (A beautiful mind) bavi životom ovog naučnika, ali iz malog drugačijeg ugla.

Ovo je zapravo ostvarenje u kojem se slobodnije govori o nečemu što se ranije smatralo velikim tabuom. Reč je o mentalnim bolestima koje u današnjem društvu uzimaju sve više maha, ostavljajući nemerljive posledice. Džon je bio neobičan mladić koji je video svet na drugačiji način, ali su njegova izvanredna matematička dostignuća zamalo ostala u senci njegovih paranoičnih napada. Slavni matematičar Džon Neš je mnogima prepoznatljiv po čuvenoj Teoriji igara i još popularnijoj Zatvorenikovoj dilemi. Ostavio je svetu fantastično nasleđe zbog kojeg je ovekovečen Novelovom nagradom.

Međutim, te 1947. godine kada dobija stipendiju na prestižnom univerzitetu u Prinstonu, stvari počinju da budu drugačije. Odlučan u nameri da osvoji svet svojim teorijama, zapada u bunilo iz kojeg ga spašava studentkinja Alisija sa kojojm postepeno počinje da gradi život. Nešov talenat i bridak um postaju centar interesovanja državnih ustanova koje ga angažuju u procesu razbijanja šifri tadašnjih sovjetskih poruka. Celokupan svet međunarodne špijunaže upotpunjuje njegovu paranoju, a nauka i zdrav razum ostaju po strani.

Uloga ludog genija pripala je velikom Raselu Krou koji je sa lakoćom preneo svaku emociju i reakciju i uspeo da na neki način dočara strahove i sumnje sa kojom se bori um jedne ovakve osobe. Uz njega zaigrali su i Dženifer Koneli, Ed Haris i Kristofer Plamer. Film je tada izazvao veliku pažnju i podeljena mišljenja, a uspeo je da osvoji 4 Oskara i više od 100 renomiranih nagrada. Sa razlogom.

Ostvarenje kao takvo je kvalitetno na mnogo načina, počevši od priče, glume, preko muzike, pa sve do konkretne poruke koju nosi. Izdvojite 2h vašeg slobodnog vremena i uverite se u maestralnost svakog kadra ovog već sada modernog klasika.

 

 

Izvori fotografija:

www.wikipedia.com

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap