Zbog čega Kličevački idol i dalje privlači toliko pažnje? | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Zbog čega Kličevački idol i dalje privlači toliko pažnje?

| Sanjalica | 0 komentara
Zbog čega Kličevački idol i dalje privlači toliko pažnje?

Božanstvo u obliku žene je upravo to – božanstvo. Šta se krije iza ovakve jedne priče, saznajte u nastavku.

 

Koliko ste upoznati sa praistorijom i generalno istorijom naše zemlje? Još bolje pitanje, da li ste i ako jeste, koliko puta otišli u obnovljeni Narodni muzej u Beogradu? Da li znate kakve fantastične priče čuva ova velelepna građevina, toliko fantastična da ju je nemoguće obići u jednom danu?

Kličevački idol je jedan od razloga zašto se posetioci duže zadrže ispred ove istovremeno urbane i kultne bajke. Naime, čim uđete u Narodni muzej i krenete od paleolita, prebacite se na život neandertalaca, dođete i do jednog neobičnog momenta. Da, to jeste period praistorije, koji nosi uvek dozu zanimljivog. Upravo u selu Kličevac, nadomak Požarevca, pronađena je glinena figura i to 1881. godine. Na prvi pogled je utvrđeno da predstavlja ženu u tradicionalnoj nošnji koja je odmah povezana sa bronzanim dobom kada je u predelu Podunavlja i Banata živela određena grupa ljudi. Procenjuje se da je to obuhvatao period od 15. do 13. veka pre nove ere.

Zašto?

Ovu lepu figurinu je Narodnom muzeju poklonio Nikola Nešić, lokalni učitelj i od njenog publikovanja pa do dana današnjeg predstavlja jednu od omiljenih tema kojom se bave eminentni svetski arheolozi.

Odgovor se krije u njenom mestu pronalaska. Naime, ova glinena replika žene je pronađena u grobu spaljenog mrtvaca sa još nekim predmetima koji su ostavljali bližnji preminulog. Zbog toga, Kličevački idol predstavlja žensko božanstvo, simbol zagrobnog života i Boginju majku. Ona je večna inspiracija mnogim stručnim krugovima jer ukazuje na vrednost žene u davnim vremenima, kada je ona bila stub, oslonac i tačka poverenja. Nažalost, figurina je uništena u bombardovanju Beograda 1914. godine, ali su njeni ostaci (ukrašeni, pojasni deo) pronađeni u ruinama Muzeja.

Impresivan simbol je ostao i dalje u takvom svetlu, pogotovo zbog činjenice da se on nalazi na grbu Grada Požarevca.

Glavno pitanje i dalje glasi: kada ste vi poslednji put posetili Narodni muzej i šta vas je motivisalo da kročite u obnovljeno zdanje ove kultne institucije?

 

Izvori fotografija: Wikipedia.com

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap