Moderni književni čarobnjak: Džon Irving | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Moderni književni čarobnjak: Džon Irving

| Sanjalica | 0 komentara
Moderni književni čarobnjak: Džon Irving

Potreba za pisanjem ovog bloga bila je velika. Štaviše, kako otkrivamo nove i lepe stvari, ljude i događaje, želja da ih vama predstavimo je neodoljiva. Kao i u slučaju sa fenomenalnim i neponovljivim stvaraocem Džonom Irvingom.

„Teško je kada želiš da zaštitiš nekoga, a nisi u mogućnosti“, reče Ejndžel. „Ne možemo zaštiti ljude, mali“, odgovori Voli. „Ono što možemo jeste da ih volimo.“ – Džon Irving

Moderni mađioničar

Zašto baš Džon Irving? Pa, u ovom momentu je teško pobrojati. Ali na njegov pomen niko neće ostati imun. Jer se izdvaja svojom originalnošću u moru istovetnosti. Baš tako. Džon Irving je više od pisca. On je mađioničar koji spretno niže reči i rečenice, stvarajući neponovljivu magiju, a kada biste pokušali da drugima (koji se još nisu sreli sa njegovim stvaralaštvom) objasnite kakve su njegove knjige, ne biste mogli to olako da uradite. I ovo je osećaj koji prati samo retke autore. Među njima su recimo Haruki Murakami, Justejn Gorder ili Irving Jalom.

Ovaj američko-kanadski romanopisac i scenarista je mega popularan. I ovo je opšte poznata činjenica. Međutim, u Srbiji je postao omiljen tek kada su njegovi bestseleri počeli kod nas da se objavljuju. Među njima i Svet po Garpu. Njemu ćemo pridodati i bestseler Tuđa pravila, a mnogi njegovi obožavaoci su se oduševili vešću da nam u septembru stiže još jedno uspešno štivo – Molitva za Ovena Minija.

„Deo adolescencije je osećaj da pored tebe nema nikoga ko ti je dovoljno sličan da te razume.“ – Svet po Garpu

Neponovljivi bestseler

Zašto baš njegove knjige? Ako vam kažemo da su unikatne, to vam ništa neće značiti. Ali, toliko su pitke, pune kvalitetnog sadržaja, konstruktivnih rečenica i retkost koju ćete natenane guštati. Irving je prepoznatljiv po isticanju važnosti feminizma, što se pogotovo može primetiti u Garpovom svetu. T.S. Garp je neobični mladić koji kroz život ide uzdignute glave, okružen ženama koje su se izborile za sebe na nemoguće načine. Ova knjiga je na kraju i ekranizovana, a Tuđa pravila su 2000. godine dobila Oskara za najbolje adaptirani scenario. Trenutno, ne poznajemo osobu koja nije ostala oduševljena nakon njegovih pročitanih romana.

Svaka njegova knjiga bi trebalo da se izučava na svim kursevima Kreativnog pisanja, a preporučuje se i postepeno degustiranje u hladu sa čašom omiljenog napitka. Preporučuje se i piscima amaterima i svima onima koji su davno zašli u te vode. Irving je autentičan na toliko načina, da ga je nemoguće izostaviti iz čitalačke rutine.

Koji njegov roman je zagolicao vašu maštu i zbog čega? Pišite nam u komentarima ispod.

 

 

Izvori fotografija:

www.laguna.rs

www.wikipedia.org

www.achievement.org

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap