Ujka Vanja | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Anton Pavlovič Čehov

Ujka Vanja

Režija: Egon Savin


Zahvaljujući Čehovu, drama je dobila novo ruho i novo ime. Pogotovo na daskama koje život znače.


Jedan od najvećih novelista evropskog realizma, Anton Pavlovič Čehov, iza sebe je ostavio 17 drama i preko 600 priča. Iako je po profesiji bio lekar, književnost mu je bila strast. Nakon odgledane prve predstave i ljubavi prema istoj koja se tada momentalno stvorila, odlučio je da sa braćom napravi takozvano Porodično pozorište i i priprema predstave za roditelje i komšije. U svojoj bogatoj karijeri, napisao je dela koja se i dan-danas proučavaju na brojnim svetskim univerzitetima, a mnoga od njih su doživela svoju filmsku i televizijsku verziju.

Godine 1897. napisao je Ujka Vanju, delo za koje se traži karta više. Štaviše, na srpskoj sceni, Jugoslovensko dramsko pozorište drži primat u izvođenju ove predstave. Daleke 1948. godine, Bojan Stupica je režirao prvu verziju predstave ‘Ujka Vanja’. U njoj su igrali slavni Karlo Bulić, Rahela Ferari, Marija Crnobori, Milivoje Živanović, Mlađa Veselinović i mnogi drugi. Od tada, ovaj teatar na Cvetnom trgu podržava brojne Antonove drame poput: Galeb, Višnjik, Tri sestre i Ivanov.

Adaptaciju, režiju i scenografiju potpisuje Egon Savin, a oko sebe je okupio sjajnu glumačku postavu. Samog ujka Vanju (ili Vojnickog) igra Branislav Lečić, njemu se u ulozi Astrova pridružuje maestralni Nenad Jezdić, a ekipu čine i Bogdan Diklić, Marija Vicković, Milica Gojković, Dubravko Jovanović i Aleksandra Nikolić. Radnja predstave ‘Ujka Vanja’ se dešava na imanju Serebjakova koje okuplja grupu ljudi sa različitim osećanjima, pobudama i razmišljanjima. Sa elementima tragikomedije, Čehov je uspeo da ljudsku nesreću opiše na manje tragičan način i tako osvoji simpatije gledalaca.

Cene karata za predstavu ‘Ujka Vanja’ iznose 500 i 1000 dinara. Kako za ovu tako i za druge predstave možete ih rezervisati na sajtu Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a kupovinom na dan predstave možete ostvariti i do 50% pojedinačnog popusta.

Da li vam je ova Čehovljeva drama opravdala utiske kao klasik koji ste nekad čitali?

 
Ujka Vanja (jdp.rs)
Ujka Vanja (jdp.rs)
Ujka Vanja (jdp.rs)

Na Repertoaru

Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

21

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap