Predstava: Sirano | Jugoslovensko dramsko pozorište | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Edmon Rostan

Sirano

Režija: Gorčin Stojanović


Šta zapravo čini jednog umetnika?


Kada bi svi dramski umetnici ovog sveta bili u mogućnosti da prikažu živote bitnih istorijskih ličnosti, ne bismo mogli da se nagledamo takvih izvedbi, a pozorišta bi svakodnevno bila puna znatiželjnih gledalaca. Ipak, posebno interesovanje izazvala je predstava Sirano koja je od prvog prikazivanja, marta 2024. godine donela novu perspektivu na život ovog francuskog boema.

Jugoslovensko dramsko pozorište, je odavno prepoznatljivo kao institucija koja slavi velikane srpskog glumišta. Među njima je talentovani Dragan Mićanović koji je maestralno prikazao ne samo život, već i složenu ličnost Sirana de Beržeraka, koji je svojim stavovima i svestranošću promenio svet.

Kao dramatičar, pesnik, duelista i slobodni mislilac, postao je poznat po svojim javno izrečenim razmišljanjima i provokativnim stavovima. Prema stvarnim, istorijskim dešavanjima, Sirano je bio čovek ispred svog vremena, izuzetno pronicljiv i britko inteligentan. Njegova ljubav prema rođaci Roksani, dovela ga je do gotovo opsesivnog načina života, u kojem je bio samo nesrećan i neispunjen. Sa dramske perspektive, francuski pisac Edmon Rostan uspeo je da zada domaći zadatak budućim generacijama u pogledu Siranove adaptacije.

Gorčin Stojanović potpisuje režiju ove verzije komada, a ujedno je osmislio i scenografiju. Pored Dragana Mićanovića, na sceni mu se pridružuje i Marija Vicković koja je verno prenela ulogu Roksane, zatim Aniti Mančić je pripala muška uloga grofa De Giša, što nije prvi slučaj ovakve muške uloge u njenoj karijeri. Takođe, pojavljuju se i Nina Martinović, Joakim Tasić, Nebojša Milovanović, Slobodan Tešić, Stefan Jevtović, Viktor Radišić/Nikola Vasić, Katarina Veljović, Maja Kolundžija Zoroe, Marko Janketić, Hristina Tatić, Ognjen Nikola Radulović i drugi.

Svoje željene ulaznice po cenama od 600 i 2000 dinara možete u nekoliko klikova nabaviti preko zvaničnog sajta JDP-a ili odlaskom do blagajne u ulici Kralja Milana 50 koja radi svakodnevno. 

Ako malo dublje istražite, shvatićete na koji način je Sirano bio izuzetno važna istorijska ličnost. Štaviše smatra se jednim od najznačajnijih i najuticajnijih osoba francuske kulture. Njegov život je tema nekoliko filmova, poslednje ostvarenje je mjuzikl iz 2021. godine. 

 

 
Sirano (jdp.rs)
Sirano (jdp.rs)
Sirano (jdp.rs)
Sirano (jdp.rs)
Sirano (jdp.rs)
Sirano (jdp.rs)
Prepoučujemo

13

jul

Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

27

jun

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap