Film: Sirano | Cyrano (2021) | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Cyrano

Sirano

Režija: Džo Rajt


Mjuzikli su uvek u modi, pogotovo oni filmski.


Uživanje u kulturnim sadržajima nas čini srećnim, tu spada gledanje filmova, predstava, slušanje koncerata i čitanje knjiga. Kada bismo u jednom segmentu sublimirali šta povezuje sve kategorije, to bi definitivno bio mjuzikl. Naročito njihove filmske adaptacije. Tu prvenstveno mislimo na jedno od najvoljenijih ostvarenja – mjuzikl i film Sirano.

Pisac Edmon Rostan je u potpunosti bio inspirisan da kreira delo u kojem je glavni junak jedan od najpoznatijih francuskih pisaca – Sirano de BeržerakNjegov kratki život je koliko je bilo poznato istoriji bio buran i ispunjen ljubavlju prema svojoj rođaci i prijateljici, Roksani. Međutim, svaka ljubavna priča je na svoj način tragična i od nje nastaje trougao u kojem svako na ovaj ili onaj način pati.

Sirano de Beržerak je bio čovek ispred svog vremena. Postao je slavan po veštinama koje je stekao u brojnim dvobojima i vojničkim podvizima. Nakon odslužene službe u francuskoj gardi, vraća se civilnom životu u kojem na prvo mesto izbijaju njegova britka inteligencija i neobuzdani temperament, pogotovo u književnim polemikama i skandalima. 

Međutim, ono što ga smiruje jeste njegova neobična ljubav prema Roksani koja se zaljubljuje na prvi pogled u njegovog prijatelja Kristijana. U ovoj sjajnoj filmskoj adaptaciji iza koje stoji nagrađivani režiser Džo Rajt, glavne uloge su poneli Piter Dinklidž, Hejli Benet i Kelvin Harison Džunior.

Jedna od zanimljivosti je da je po komadu Sirano de Beržerak snimljeno i nekoliko filmova, od kojih je najpoznatiji onaj iz 1990. godine u kome Sirana igra veliki Žerar Depardje. Premijera ove verzije zakazana je za 10. mart i veoma joj se radujemo.

Uživajte u gledanju i javite nam vaše utiske.

 

Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap