Predstava: Antigona | Beogradsko dramsko pozorište | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Sofokle

Antigona

Režija: Diego De Brea


Ovakva epska priča je vredna vašeg odlaska u pozorište.


Slobodno vreme je samo naše vreme. Isto tako, naš je izbor kako ćemo ga upotpuniti, a da nas čini zadovoljnim i srećnim. Taj izbor se može svesti i na uživanje u novim predstavama, a naš predlog jeste da uživate u potpuno modernističkoj verziji Antigone koja je sačuvala svoj tradicionalni šmek, a koja se izvodi na Velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

Sofoklova najpoznatija antička drama jedno je od najčitanijih, najzapaženijih i najizvođenijih dela, ne samo kod nas, već i u celom svetu. Antigona je istovremeno i tragični junak, ali i sinonim za slobodu. Ona je Edipova ćerka i Ismenina sestra, a njena izražena sestrinska ljubav prema bratu ju je učinila simbolom snažnih ženskih emocija. Ona je takođe veoma hrabra i istrajna u donošenju bitnih odluka, jer sopstvenu savest stavlja ispred zakona i kralja, zbog čega na kraju i strada.

Kroz moderno čitanje slovenačkog reditelja Diega de Bree, koji je kreirao i dramu BAAL Bertolta Brehta u istom pozorištu, odabrao je mladu glumicu Janu Milosavljević za tumačenje ove srednjovekovne junakinje. Pored nje, na sceni će se naći i Luka Grbić, Ivana Nikolić, Pavle Pekić, Dunja Stojanović, Vladan Milić, Mina Nenadović, Stefan Radonjić i Jan Stefanovski.

Ono što je jako bitno spomenuti jeste uloga Sofokla u svetskoj istorji, ličnosti koja je bila neprocenjiva na brojne načine. U svom dugom životu imao je prilike da vidi nekoliko uspona i padova grčke demokratije. Bio je jedan od glasnih zagovornika mira, ali je bio prinuđen da u ratnim sukobima učestvuje i kao vojskovođa. Ujedno je predstavljen i kao diplomata, talentovani pesnik, prijatelj Perikla i miljenik atinske populacije. Napisao je preko 120 drama, a ujedno je pomoću njih unapredio grčko i svetska pozorišta, kao i umetnost uopšte. Pored Antigone, iz njegovog pera su potekle priče o Kralju Edipu, Elektri, Ajantu i o ostalim ličnostima.

Cena ulaznice za predstavu ‘Antigona’ iznosi 1500 dinara. Uživajte u jednom od najtraženijih pozorišnih komada i javite nam utiske nakon istog.

 
Prepoučujemo

13

jul

Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

27

jun

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap