Kinoteka u novembru - Velikani svetskog filma | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Kusturica, Dostojevski, festivali

Kinoteka u novembru – Velikani svetskog filma


Program Kinoteke ne želite da propustite ovog meseca!


Srpska kinematografija je vredna divljenja. Upravo je Jugoslovenska kinoteka jedna od institucija koja pažljivo čuva sve filmske uspomene od zaborava, a istovremeno predstavlja Muzej koji evocira sva ona lepa sećanja koja imamo na sedmu umetnost. S obzirom na to se i dalje obeležava velikih 70 godina od osnivanja, svaki mesec im je obojen fantastičnim programom.

Mesec novembar biće obeležen ciklusom nazvanim Velikani svetskog filma koji je posvećen reditelju Emiru Kusturici. Pored toga, povodom 200 godina od rođenja pisca Fjodora Dostojevskog, prikazivaće se ekranizacije romana ovog ruskog klasičara. Celokupan program je podeljen na vremenske segmente koji mogu biti zanimljivi svakom. 

Pre svega, u periodu od 5. do 9. novembra, Kinoteka će biti domaćin poznatog međunarodnog festivala Slobodna zona. Akcenat će biti stavljen na filmove italijanskog reditelja Lukina Viskontija – ‘Sumrak bogova’, ‘Gepard’ i mnogi drugi. Takođe, naredna nedelja u periodu od 12. do 15. novembra će u potpunosti biti posvećena Japansko-srpsko filmskom festivalu.

Sa druge strane, ono što većinu zanima jeste opus posvećen Emiru Kusturici, njegovoj kompletnoj filmografiji, a čast da otvori taj ciklus imaće njegov prvi film Sjećaš li se Doli Bel čime će se ujedno obeležiti 40 godina od njegove prve klape. Dodatna lepota ove projekcije jeste u tome što će biti prikazana digitalno restaurirana kopija. Pored ovog, uživaćemo i u drugim cenjenim ostvarenjima: ‘Dom za vešanje’, ‘Otac na službenom putu’, ‘Zavet’ i ostalim.

Jedna od dodatnih poslastica predstavlja i Festival autorskog filma koji će se održati u periodu od 27. novembra do 3. decembra. Takođe, u više termina tokom meseca biće prikazivani i filmovi nedavno preminulih umetnika, među kojima i nažalost, glumac Marko Živić.

Program Fokus posvećen je stvaralaštvu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, povodom 200 godina od njegovog rođenja, u koje spadaju i ‘Braća Kramazov’, ‘Bele noći’, ‘Neprijatelj’. Ovo je samo delić bogatog repertoara koji je pripremila Jugoslovenska kinoteka

Da li ste već spremili spisak onoga što želite da pogledate?

 
Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap