Festival autorskog filma 2023 | Festivali | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
29. Festival autorskog filma

Festival autorskog filma


Filmski praznik u svom prepoznatljivom, jesenjem ruhu.


Svako dešavanje ima svoj ciklus koji se sastoji od faza koje uključuju neki kreativni proces. Taj stvaralački proces se najviše ogleda u filmskim festivalima tokom kojih organizatori imaju težak zadatak da izaberu dovoljno interesantna, intrigantna i popularna ostvarenja koja će motivisati publiku da uživa u njima.

Upravo se to dešava svake godine kada govorimo o Festivalu autorskog filma koji će se po 29. put održati u periodu od 24. novembra do 1. decembra na nekoliko lokacija u srpskoj prestonici. 

Ova filmska manifestacija takmičarsko-revijalnog tipa osnovana je daleke 1994. godine od strane Jugoslavija filma s ciljem da se sedma umetnost što više popularizuje među domaćom publikom. To nisu samo najbolja savremena ostvarenja. To su oni komadi koji su malo drugačije forme i suštine od onih koji se prikazuju u sklopu redovnih bioskopskih repertoara. Kao posebna poslastica, izdvaja se prisustvo velikog broja renomiranih glumaca, reditelja, kao i filmskih stvaralaca koji tokom trajanja manifestacije organizuju tematske radionice sa studentima.

Neki od noviteta koji su već osvojili renomirane nagrade jesu i film Jadna stvorenja Jorgosa Lantimosa koji je ujedno i dobitnik Zlatnog lava u Veneciji. Priča prati mladu ženu, Belu Baster (Ema Stoun), vraćenu ponovo u život od strane briljantnog naučnika, dr Godvina Bakstera (Vilem Defo). Takođe, festival će otvoriti film Vladimira Perišića ‘Lost country’, a bićete i u prilici da tokom trajanja manifestacije uživate u višestruko nagrađivanim ostvarenjima kao što su Kit (za čiju glavnu ulogu je Brendan Frejzer osvojio ovogodišnjeg Oskara), ‘Žena Čajkovskog’ i ‘Duhovi Ostrva’.

Kako bi se zadovoljili svačiji ukusi, dešavanje je podeljeno u 11 kategorija koje čine Glavni program, Takmičarski program, Mreža Jadranskih festivala, Sirovo, Bande à part, Hrabri Balkan, Cinefondation, Specijalne projekcije, Istorija večnosti, Acid i First films first. 

Cene ulaznica se kreću u nekoliko kategorija i to od 300, 350, 400 i 450 dinara. Uz to, bićete u prilici da uživate u filmovima na nekoliko odabranih lokacija: mts Dvorana, Dom omladine Beograda, Dom kulturnog centra, Jugoslovenska kinoteka, Cinegrand Rakovica i Dom kulture Studentski grad.

Ceo raspored projekcija vam je dostupan na zvaničnom sajtu Festivala autorskog filma (baner ispod teksta).

 

Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap