Jadnici | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Les misérables

Jadnici

Režija: Lađ Li


Na koji način su povezani moderna verzija Jadnika i onih iz bestselera Viktora Igoa?


Čini se da popularizacija određenih društvenih problema i njihovo specifično prikazivanje sve više dobijaju na značaju, a francuska kinematografija poslednjih decenija biva cenjena upravo zbog toga. Sigurni smo da u ovom momentu možete da se setite barem tri ostvarenja koji su vam promenili poglede na svet i verovanja da je svet bolje mesto zahvaljujući dobrim ljudima.

Film Jadnici (Les Misérables) predstavlja pravo i definitivno osveženje u francuskoj, sedmoj umetnosti. Na 26. Festivalu evropskog filma Palić 2019. godine, upravo je ovo ostvarenje proglašeno najboljim filmom ovog renomiranog dešavanja, a osvojio je i Veliku nagradu žirija na Kanskom festivači. Francuski reditelj Lađ Li je bio inspirisan demonstracijama u Parizu 2005. godine kada su se u središtu priče našle dve “zaraćene“ strane: red zakona i red onih koji naizgled poštuju zakon, ali se o isti oglušuju.

Radnja je smeštena u predgrađu Motfermeja koje je Viktor Igo izabrao za junake svog istoimenog romana Jadnici. Film prati odlična muzika, veliki broj mladih, budućih zvezda, a dinamičnost i scene u kojima se smenjuju nasilje, tuga i kratkotrajna radost čine ga izuzetno realnim. Protagonisti ostvarenja su Dejmijen Bonar (Damien Bonnard) i Aleksis Manenti (Alexis Manenti). Za sada je ova drama osvojila 13 nagrada, a nominovana je i za još 32 nacionalna i svetska priznanja.

U domaćim bioskopima ‘Jadnici’ startuju sa prikazivanjem 30. januara, a kako biste obezbedili svoje ulaznice na vreme, možete ih rezervisati ili na zvaničnim sajtovima bioskopa ili direktno kupiti na dan prikazivanja. I pre zvanične dodele Oskara 9. februara, možete saznati zbog čega se ovo ostvarenje našlo u trci za osvajanje zlatne statue za najbolji strani film. A konkurencija je ozbiljna.

Verujemo da ćete nakon gledanja biti podstaknuti na razmišljanje o temama koje na nacionalnom nivou utiču na francusku populaciju u mnogim segmentima, a istovremeno indirektno i na društvene momente drugih zemalja. Javite nam utiske!

 

Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap