Festival evropskog filma Palić | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
European film festival Palić

Festival evropskog filma Palić


I ovog leta, na krajnjem severu naše zemlje održaće se filmski festival od velikog kulturnog značaja.


Od 20. do 26. jula trajaće 26. izdanje Festivala evropskog filma Palić, tokom kojeg će biti prikazano više od 130 filmova nastalih u raznim evropskim zemljama. Novina na ovogodišnjem festivalu se dve nove programske celine ‘Velikani evropske kinematografije’ i ‘Novi Evropski dokumentarni film’, sa kojim je festival stigao do čak 15 selekcija.

‘Festival evropskog filma Palić’ postoji od 1992. godine, kada su počele tadašnje ‘Palićke filmske večeri’. Sadašnji naziv dobija 2003. godine kada postaje deo porodice fimskih festivala Evrope. Tokom godina stekao je status jednog od najznačajnih festivala u regionu, a može se pohvaliti da je jedan od retkih koji u potpunosti prikazuje samo evropske filmove.

Zahvaljujući ovom festivalu ustanovljena je i nagrada Aleksandar Lifka koja se dodeljuje domaćim i stranim umetnicima za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Ove godine u domaćoj konkurencije nagradu je zaslužio priznati scenograf  Miljen Kljaković Kreka, a od 2000. godine od kada se nagrada dodeljuje laureti su bili velika filmska imena kao što su Dušan Makavejev, Milena Dravić, Bata Živojinović, Nikita Mihalkov, Emir Kusturica, Mira Banjac i drugi.

Većina filmova u sklopu 26. Festivala evropskog filma Palić biće prikazana na više lokacija na Paliću i u Subotici, dok će deo filmova biti prikazan i u Bioskopu Fontana u sklopu selekcije ‘Palić u Beogradu’. Festival će biti otvoren na sjajan način jer je za tu priliku izabran film ‘Bol i slava’ (Dolor y gloria) čuvenog Pedra Almodovara. Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem Kanskom festivalu, a glavne uloge tumače Penelope Kruz i Antonio Banderas koji je upravo za ovaj film iz Kana poneo nagradu za najbolju mušku ulogu.

Verujemo da će ljubitelji filma uživati u ovogodišnjem repertoaru koji im donosi ‘Festival evropskog filma Palić’, pa čak i oni probirljiviji jer su se organizatori kao i prethodnih godina potrudili da na Palić dovedu dovoljan broj filmova.

 
Prepoučujemo

13

jul

Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

27

jun

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap