Izložba 'Kraljevi i svetitelji srpski' | Muzeji | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
IMS

Izložba ‘Kraljevi i svetitelji srpski’

Autor: Vanja Vuksan


Koliko znate o najpoznatijoj srpskoj dinastiji?


Nova letnja sezona je obojena novim kulturnim programima, iako smo prvi deo godine bili primorani da iz udobnosti našeg doma uživamo u umetnosti. U bogatom kulturnom sadržaju naših muzeja uvek će pažnju privlačiti sve što je vezano za srpsku istoriju. Mnoge ljubitelje ove oblasti je oduševila vest da je Istorijski muzej Srbije otvorio izložbu pod nazivom Kraljevi i svetitelji srpski. Izložba će trajati do 20. novembra.

Da li se sećate fantastične izložbe o životu i radu Mihajla Pupina koja je priređena u ovom Muzeju? Takođe, dugo se pričalo i o sjajnoj postavci posvećenoj Velikom ratu i ulozi Srba i njihovim stradanjima u istom. Ovog puta spremili su velelepnu izložbu koja govori o najpoznatijoj srednjovekovnoj srpskoj dinastiji koja je vladala više od dva veka. Nemanjići su bili i ostali porodica koja nam je u amanet ostavila bogatstvo ne samo u materijalnom, već i u duhovnom i religijskom smislu.

Izložba ‘Kraljevi i svetitelji srpski’ će u naredni mesecima prikazati koliki je zaista značaj ova dinastija imala na našu tradiciju, poštovanje nas samih i drugih. Realizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku kompanije DDOR Novi Sad. Izložba je sačinjena od 12 celina koje hronološki opisuju prednemanjićki period, zatim korene dinastije Nemanjić i celokupnu lozu. Kao i proces sticanja autokefalnosti, njihovu svetost, sa posebnim akcentom na njihovu ljubav prema religiji, crkvi i zadužbinarstvu uopšte.

Posetioci će imati prilike da vide originalne predmete (nakit, oružje, novac), reprodukcije ikona, fresaka, kao i sve one manje poznate detalje iz života svih vladara, počevši od Stefana Nemanje, pa potom i od ostalih njegovih naslednika. Istorijski muzej Srbije na Trgu Nikole Pašića možete posetiti svakog radnog dana osim vikenda u periodu od 12h do 16h.

Cene ulaznica se kreću u rasponu od 100 dinara do 250 dinara u zavisnosti kojoj grupi posetilaca spadate. Ovakav kulturni izlet će vam zasigurno upotpuniti percepciju i dopuniti znanje o vladarima koji su zadužili buduće generacije i srpski narod uopšte. 

Šta vam se najviše dopalo nakon izložbe ‘Kraljevi i svetitelji srpski’?

 
Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap