Kraj Velikog rata 1917-1918 | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Istorijski muzej Srbije

Kraj Velikog rata 1917-1918


Istorijski muzej godinama unazad pleni fantastičnim postavkama, ostavljajući u amanet dokaze o burnoj, srpskoj prošlosti.


Priznajte sebi – kada ste poslednji put ciljano posetili neku izložbu? Verujemo da prioriteti po pitanju kulture u prvi plan stavljaju filmove i knjige, dok je ostalo manje važno ili u potpunosti nevažno. Izložba ‘Kraj Velikog rata 1917-1918’ sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim. Otvorena je 13. novembra 2018. i trajaće godinu dana, tačnije do 13. novembra ove godine. Možda mislite da imate vremena da obiđete ovu postavku, ali uveravamo vas da nije tako. Ostalo će sačekati svoj red, dok je izložba u Istorijskom muzeju vredna vašeg vremena, raspoloženja i energije.

Naime, ovaj interaktivni performans je deo Programa obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, napominjući da je Velikom ratu Istorijski muzej pridao veliku pažnju i u prethodnim godinama, organizujući fantastične izložbe kako širom naše zemlje, tako i u inostranstvu. Ukoliko ste imali prilike da posetite izložbu posvećenu velikom Mihajlu Pupinu, budite sigurni da i je i ova vredna vaše pažnje i vremena. Opisuju je kao savremeni muzejski projekat koji nastoji da autentičnim materijalima, upečatljivom scenografijom, zvučnim i svetlosnim efektima, kroz virtuelnu stvarnost što verodostojnije približi događaje poslednjih ratnih godina, kada je nakon nezapamćenih stradanja, srpska vojska krenula nazad u svoju otadžbinu. Videćete pravi izgled zemljanih rovova, a pored dokumentarnih, kratkih filmova, ličnih predmeta vojnika, oruđa, oružja, odlikovanja i vrednih, ratnih fotografija, prikazane su i vredne umetničke slike, plakati, neobične skulpture koje su obeležili ovaj period srpske istorije.

S obzirom na to da je ratna tematika bolan period, u posebnoj galeriji Muzeja, prikazane su i dve tematske izložbe: ‘Đorđe Čarapić Fusek, sekretar Kancelarije kraljevskih ordena – Život i delo’ i ‘Znamenja Prvog svetskog rata iz zbirke Istorijskog muzeja Srbije’. Svi posetioci biće u prilici da vide gotovo celokupno znamenje iz zbirke Muzeja, uključujući i znamenja Kraljevine Srbije, Kraljevine SHS, kao i savezničkih i neprijateljskih zemalja. Izložbu su pomogli fondovi brojnih kulturnih institucija poput Jugoslovenske kinoteke, Narodnog muzeja Beograd, Arhiva Srbije, Muzej Vojvodine, privatne kolekcije generala i ostali.

Izdvojte vreme i posetite nešto što ne bismo nikako smeli da zaboravimo, već da prenosimo narednim generacijama i pokolenjima.

 

 
Kraj Velikog rata 1917-1918 (imus.org.rs)
Kraj Velikog rata 1917-1918 (imus.org.rs)
Kraj Velikog rata 1917-1918 (imus.org.rs)
Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

28

mart

Prepoučujemo

15

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap