Dugo putovanje kući | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Knjeginja Jelisaveta

Dugo putovanje kući

Autor: Tamara Ognjević


Neobična izložba neobične ličnosti i sve to obavijeno velom misterije i tradicije.


Navikli smo na činjenicu da Istorijski muzej Srbije svim svojim posetiocima nudi fantastičan sadržaj kojem se svako vraća, a i preporučuje drugima. Samo se setite interaktivne izložbe o Mihajlu Pupinu, nastala u saradnji sa Aleksandrom Ninković Tašić, idejnim tvorcem ovog događaja. Potom, u istoj instituciji je i dalje aktuelna 3D postavka Kraj Velikog rata 1917 – 1918 kao deo Programa obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata. Ovaj, prevashodno savremeni muzejski projekat pleni svojim sadržajem koji uključuje i autentičnu scenografiju, virtuelnu stvarnost i muzičke momente. Izložba će biti otvorena do 13. novembra 2019. godine.

Istorijski muzej prvi put priređuje izložbu neke žive ličnosti, a u pitanju je izložba Kneginja Jelisaveta – Dugo putovanje kući. Izložba je posvećena kneginji Jelisaveti Karađorđević, kćerki kneza Pavla i kneginje Olge koja se posle dugogodišnjeg izgnanstva vratila u otadžbinu. Autor postavke Tamara Ognjević je na hronološki način uredila izložbu na kojoj se nalazi skoro 200 eksponata iz kneginjine lične zaostavštine, sa kojim javnost do sada nije imala prilike da se upozna.

Izložba ‘Kneginja Jelisaveta – Dugo putovanje kući’ će trajati do 14. novembra, a nakon nje ćete imati sklopljenu slagalicu o životu devojčice koja je pod teškim životnim okolnostima morala da pobegne, a čije epizode ne bi bile toliko zanimljive da je nastavila da živi u Srbiji. Istovremeno su izložene Jelisavetine fotografije iz detinjstva, dnevnik koji je vodila njena majka Olga, porcelanski servis za doručak, originalna tijara (deo nakita za glavu), kostimi, balske haljine i mnogi drugi, vredni, ali lepi primerci.

Istorijski muzej je otvoren svakog dana osim ponedeljka od 12h do 20h, dok se prodaja ulaznica vrši do 19h. Njihova cena je podeljena u nekoliko kategorija i iznosi 200 dinara za odrasle, 100 dinara za đake, studente i penzionere (uz odgovarajući dokument), dok je besplatan ulaz obezbeđen za osobe sa invaliditetom, novinarima, studentima i profesorima Filozofskog fakulteta, kao i članovima Muzejskih društava i srodnih ustanova kulture.

Javite nam utiske sa ovog vanrednog izložbenog događaja! Verujemo da će vas izložba ‘Kneginja Jelisaveta – Dugo putovanje kući’ katapultirati u period u kojem su neki drugi ideali bili na ceni, a da ćete istovremeno uživati u takvoj retrospektivi.

 
Kneginja Jelisaveta – Dugo putovanje kući (imus.org.rs)
Kneginja Jelisaveta – Dugo putovanje kući (imus.org.rs)
Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

21

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap