Knjiga: Austrijanka - Zoran Milekić | Laguna
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Zoran Milekić

Austrijanka


Priča o heroini koju ne smemo zaboraviti.


Tematske knjige o Prvom i Drugom svetskom ratu su na nekoliko nivoa uvek teške, tužne, ali i poučne. Srpske knjige o ovim dešavanjima su podjednako važne kako ne bismo zaboravili one bez kojih danas nas ne bi bilo. Diana Budisavljević je na prvo čitanje samo ime i prezime žene koja je živela u to nesrećno, ratno vreme. Međutim, Diana Budisavljević je bila heroina o kojoj će se uvek pričati na najlepše moguće načine. Kroz knjigu Austrijanka, Zoran Milekić je uspeo da dočara njen značaj i sve ono neverovatno što je ostavila iza sebe.

Kada je 2020. godine snimljen i emitovan film Dnevnik Diane Budisavljević u režiji Dane Budisavljević, javnost je dobila približniju sliku o ženi koja nas je zadužila na neslućeno mnogo načina. Brojka od preko deset hiljada spašenih srpskih mališana iz logora je samo mali broj onoga čime se ova heroina može ponositi. Iako je izazvao burne reakcije, film kao takav predstavlja neku vrstu moderne video lektire o ženama koje su menjale svet na način koje su samo one mogle.

Ovog puta, Zoran Milekić do detalja opisuje podvige ove neustrašive humanitarke, udate za Julija Budisavljevića, hirurga srpske nacionalnosti. O njihovim podvizima i požrtvovanosti se do skoro malo znalo, stoga je knjiga ‘Austrijanka’ rezultat dugogodišnjeg istraživanja jedva dostupne literature i drugih izvora koji nesumnjivo govore o zalaganju ove dame. U fokusu se stavlja i Dianin odnos sa vrhovnim komadantom Jasenovca Maksom Luburićem tokom kojeg ona krši sva pravila, stavlja svoj život na kocku i za kratko vreme spašava decu iz logora.

Ukoliko ste nestrpljivi da uživate u ovim stranicama, trk u najbližu Laguna ili Delfi knjižaru u kojima po ceni od 899 dinara možete imati primerak knjige ‘Austrijanka’ u svojim rukama. 

Ove godine se obeležava 130 godina od rođenja Diane Budisavljević. Ovom knjigom možemo se podsetiti njene beskrajne hrabrosti zbog koje je promenila jedan delić tužne istorije Srba.

 

Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

21

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap