Dnevnik Diane Budisavljević | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Dnevnik Diane Budisavljević

Dnevnik Diane Budisavljević

Režija: Dana Budisavljević


Istinita priča o najboljim ljudima u najgorim vremenima.


Gorenavedeni podnaslov odlično opisuje film Dnevnik Diane Budisavljević. Ostvarenje koje je snimljeno u zajedničkoj produkciji tri države, Slovenije, Hrvatske i Srbije, ovog novembra će se nači u našim bioskopima. Flim je biografska drama koja prati podvig jedne žene, koja je svojom čovečnošću spasila hiljade uglavnom dečijih života.

Dijana (Diana) Budisavljević se iz rodne Austrije preselila u Zagreb kada je njen suprug Julije Budisavljević postao profesor Medicinskog fakulteta. Tu su dočekali Drugi svetski rat i stvaranje Nezavisne države Hrvatske. Dijana je saznavši za uspostavljene logore smrti u kojima se nalaze i deca krenula u herojsku akciju. Zableženo je da je iz logora izbavila više od 15000 dece, uglavnom srpske nacionalnosti, od kojih jedna petina usled pretpljenih tortura, gladi i bolesti nije preživela rat.

Film ‘Dnevnik Diane Budisavljević’ predstaviće nam njenu borbu sa zločinačkim sistemom i svim njenim spregama. Pokazaće nam koliko su ljudskost i hrabrost jedne osobe značili u najmračnijem periodu ljudske istorije. Dijana je vodila detaljnu kartoteku sa podacima o deci iz logora u cilju njihovog spajanja sa roditeljima. Nakon rata u tome biva onemogućena kada joj kompletnu evidenciju nepovratno oduzima komunistička vlast, jer je njeno germansko i građansko poreklo postalo nepoželjno.

Nakon Dijanine smrti, 1978. godine, njena unuka pronalazi dnevnik zahvaljujći kojem se saznaju razmere Dijanine spasilačke misije. Tu misiju je u filmsko ostvarenje pretočila jedna od njenih daljih potomaka, hrvatska rediteljka Dana Budisavljević. Naslovnu ulogu tumači Alma Prica, a pored nje uloge tumače i Igor Samobor, Biserka Ipša, Mirjana Karanović, Tihomir Stanić i drugi. Ovo delo je već ostvarilo veliki uspeh osvojivši brojne nagrade na filmskom festivalu u Puli, uključujući i Veliku zlatnu arenu za najbolji film.

Film ‘Dnevnik Diane Budisavljević’ će od 14. novembra biti na repertoaru bioskopa u Srbiji. Iskoristite priliku da pogledate priču o verovatno i najvećem humanitarnom podvigu tokom Drugog svetskog rata.

 

Prepoučujemo

13

jul

Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

27

jun

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap