Heroine jednog doba | Ko je bila Kolet? | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Heroine jednog doba | Ko je bila Kolet?

| Sanjalica | 0 komentara
Heroine jednog doba | Ko je bila Kolet?

Zasigurno heroina svog doba i vremena. Obeležila je francusku umetnost i generalno polje umetnosti na mnogo više nivoa nego što inače znamo. Samo nismo možda naročito informisani. Za njeno ime se vezuju beskrajan talenat, temperamentna narav i feministički pogledi na svet. Ko je zapravo bila Kolet?

Mastrealan duo u istoimenom filmskom ostvarenju

Sidoni-Gabrijel Kolet (Sidoni-Gabrielle Colette; 1873-1954), ostavila je nemerljiv trag i obrise današnje kulture. Rođena je u maloj francuskoj provinciji, gde nije ni slutila da će nešto značajno postići u životu. Međutim, isti taj život ju je demantovao. Toliko da je nakon smrti proglašena nacionalnim simbolom Francuske, a u toku svog dugog, burnog i krajnje izazovnog života, napisala je preko 50 knjiga, bacivši se u pozorišne vode, šokirajući javnost otvorenim vezama sa muškarcima i ženama. Da, bila je spisateljica, ali njeni afiniteti su bili beskrajni: bavila se slikarstvom, pozorišnom režijom i snimanjem filmova. Malo je poznato da je Kolet inspirisala Holivud produkcijom nekoliko kratkometražnih filmova, a njena ličnost i dan-danas živi kroz celokupno nasleđe koje je ostavila generacijama žena. Uz njeno ime se vezuje reč provokacija, a dodatan vetar uz leđa pružio joj je brak sa francuskim mogulom i piscem Vilijem, koji je na rubu finansijskog kolapsa pristao da u njegovo ime romane piše Kolet. Upravo kroz Klodinin život ona je ispoljila svoj talenat pisanja priča u kojima se pronalazio tadašnji lepši pol. Visprena i žilava, takva je ujedno bila i Kolet koja je živela punim plućima. Posle bračnog debakla, radi na sebi i kulturnom osvešćivanju jedne kulturno usporene populacije.

Uz njeno ime vezuje se reč provokacija

Godine 1948. biva nominovana za Nobelovu nagradu za književnost, a 1953. godine primljena je u francusku Legiju časti, što je samo nekolicini žena uspelo. Njen svestran značaj prepoznao je i reditelj Veš Vestermoreland (Wash Westmoreland) koji je odlučio da ovakvu jednu heroinu ekranizuje. Glavna uloga pripala je harizmatičnoj Kiri Najtli (Keira Knightley), dok je njenog izabranika Vilija maestralno prikazao Dominik Vest. Upravo je film Kolet (Colette) snimljen kako bi nas podsetio o vrednosti pojedine ličnosti.

Kolet je izašla iz svakodnevnih stereotipa tadašnjeg francuskog društva, propagirajući feminizam, ljubav, slobodu misli, osećanja i delovanja. Verujemo da ćete uživati u ovom filmu, jer 2h opšte kulture nikada neće dosaditi.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap