Zli dusi - predstava | Narodno pozorište | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Fjodor Mihajlovič Dostojevski

Zli dusi

Režija i dramatizacija: Tatjana Mandić Rigonat


Zli dusi postoje i u ovostranom svetu.


Kada u jednom pozorištu gledate predstavu koja je kreirana po motivima književnog dela, zasigurno imate velika očekivanja. Isto tako, imate i sopstvenu percepciju glavnih likova i teme koju obrađuju. U ovu grupu spada komad Zli dusi, adaptiran prema romanu velikog Fjodora Dostojevskog.

Narodno pozorište već godinama slavi ovo delo koje je 2016. godine imalo svoje jubilarno 50. izvođenje. Možemo reći da je Dostojevski bez ikakve sumnje najprevođeniji ruski prozni pisac u pozorišnoj i filmskoj industriji. Jedan od fantastičnih podataka je da je ovu predstavu do sada pogledalo preko 12 hiljada gledalaca.

Glumačku postavu čine priznata pozorišna imena: Igor Đorđević, Aleksandar Srećković, Slobodan Beštić, Branko Vidaković, Vjera Mujović, Danijela Ugrenović, Zoran Ćosić, Dušanka Stojanović Glid, Aleksandra Nikolić, Slavko Milanović i Nenad Stojmenović. Režiju i adaptaciju teksta potpisuje Tatjana Mandić Rigonat.  Dramaturg predstave je Slavko Milanović, scenograf Aleksandar Denić, kostimograf Bojana Nikitović, koreograf Anđelija Todorović, a kompozitor Anja Đorđević. 

U epicentru dešavanja, ovog dvoiposatnog komada, je Stavrogin, čovek koji se sve vreme preispituje, raspituje i dolazi do zaključaka koje ne želi da prihvati, već ih dodatno analizira. Šta spada u takozvane “zle duhe“, a da se ne odnosi samo na ljude, već na njihove mane: ravnodušnost, laži, oholost, sebičnost i egoizam. 

Ukoliko ste imali prilike da uživate u čitanju istoimene knjige, onda će vam predstava predstavljati pravu poslasticu. Istovremeno se prepliću filozofske, religijske i političke teme. Takođe, Stavrogin vrši retrospektivu svog života kroz dijaloge sa njemu bitnim i manje bitnim životnim saputnicima. Jako je izazovno smestiti roman Dostojevskog u skoro tri sata predstave, ali dovoljno da se otvore mnoge egzistencijalne teme za razmišljanje. 

Cene karata za predstavu ‘Zli dusi’ se kreću u nekoliko kategorija i iznose 800 i 1200 dinara. Možete ih kupiti direktno preko sajta Narodnog pozorišta ili direktno na njihovoj blagajni.

 
Zli dusi (narodnopozoriste.rs)
Zli dusi (narodnopozoriste.rs)
Zli dusi (narodnopozoriste.rs)
Zli dusi (narodnopozoriste.rs)
Zli dusi (narodnopozoriste.rs)
Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

28

mart

Prepoučujemo

15

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap