Knjiga: Zašto se dete kuva u palenti - Aglaja Veteranji | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Aglaja Veteranji

Zašto se dete kuva u palenti


Aktuelna tema prikazana na neobičan način.


Da li ste pripadnik one grupe čitalaca koja se gotovo svakodnevno bavi svojim čitalačkim rekordima? Da li zapravo brojite koliko stranica i knjiga čitate na mesečnom i godišnjem nivou? Da li za vas to ima određeni značaj? Sigurni smo da takvi brojevi nemaju posebno značenje ako čitate kvalitetno štivo.

Ovog puta, želimo od srca da vam preporučimo roman koji je zbog svoje specifične tematike postao jedan od najtraženijih ne samo kod nas, već i u dobrom delu evropskog kontinenta. U pitanju je naslov Zašto se dete kuva u palenti, mađarske spisateljice Aglaje Veteranji.

Veteranji je zapravo rumunskog porekla. I ovo je bitna činjenica iz razloga jer je deo tog mračnog dela života opisala upravo kroz stranice ove knjige. Naime, ona je Mađarica rumunskog porekla čija je celokupna porodica pobegla od Čaušeskuovog režima u Švajcarsku. Bila je dete talentovanih cirkuskih umetnika, a vrlo rado je pisala na nemačkom jeziku. Svoj buran život je rado koristila kao inspiraciju za pisanje ovih stranica i to o petočlanoj porodici koja beži, a koju čine jedna tinejdžerka, polusestra, problematična majka, čudan očuh i tetka.

Čini se da se radnja priče ‘Zašto se dete kuva u palenti’ često upoređuje za čuvenom Blizanačkom trilogijom, jer su i njena spisateljica Agota i Aglaja izbeglice koje su tražile svoje parče neba. Zbog toga se ovaj naslov odnosi pre svega na njeno odrastanje i sve one probleme sa kojima se susretala živeći u stranim zemljama.

 

„Mrtvi žive bolje nego živi.“ – Aglaja Veteranji

 

Upravo je dvanaestogodišnja Aglaja naratorka koja bez obzira na godine otvoreno iznosi svoja razmišljanja i sudove o njenim odnosima sa ne tako funkcionalnom zajednicom u kojoj živi. Sama sebi je najveća podrška, a ostali joj predstavljaju samo teret, nabijajući joj krivicu za događaje u kojima nikada nije učestvovala. 

Već sada svoj primerak knjige ‘Zašto se dete kuva u palenti’ možete nabaviti putem zvaničnog sajta glavnog izdavača Partizanska knjiga po ceni od 1000 dinara.

Nekada je život mnogo lakši kada imate dodatni vetar u leđa, a nekada je mnogo lepši i izazovniji ako se sami borite. Ovaj roman će vas tome i te kako podučiti.

 
Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap