Zagreb-Beograd via Sarajevo | Predstava | JDP Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Jelica Zupanc

Zagreb-Beograd via Sarajevo

Režija: Gorčin Stojanović


Šta spaja putovanje dva najpopularnija jugoslovenska književnika?


Složićemo se u jednom – pozorište je jedinstveni dokaz da magija postoji. U jednoj predstavi učestvuju svi – i publika i gledaoci. Tako je i sa komadom Zagreb-Beograd via Sarajevo, u režiji Gorčina Stojanovića koji je naišao na sjajne kritike svih koji su u njemu sudelovali.

Jugoslovensko dramsko pozorište na ovaj način obeležava 60 godina od kada je Ivo Andrić, koji je ujedno bio i predsednik Pozorišnog saveta ove ustanove, nagrađen Nobelovom nagradom za književnost. Ovog puta, prisustvovaćete izmaštanom susretu dvojice književnih velikana – Miloša Crnjanskog i Ive Andrića, koji se sreću u vozu na relaciji Zagreb – Beograd. Ovo putovanje se prema istorijskim spisima nikada nije desilo, ali je njihova privrženost ostala zabeležena kroz pisma koja su slali jedan drugom. 

Nakon završenog Velikog rata u kojem je Crnjanski ratovao na strani Austrougarske, a Andrić bio utamničen u Sloveniji zbog sumnje da je učestvovao u sarajevskom atentatu, oni se sreću u Zagrebu u trenutku ujedinjenja jugoslovenskih naroda u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. U ovakvoj jednoj voznoj avanturi, obojica se prisećaju nekih minulih, prijatnih vremena, a istovremeno evociraju uspomene koje ih motivišu da stvaraju najbolja književna dela.

U predstavi ‘Zagreb-Beograd via Sarajevo’ mladi Aleksej Bjelogrlić igra Ivu Andrića, lik Miloša Crnjanskog tumači Miodrag Dragičević, a pojavljuju se i Marko Janketić, Nebojša Milovanović, Nikolina Vujević i Joakim Tasić.

Cene karata se kreću u dve kategorije u zavisnosti sa kojeg mesta želite da uživate u istoj. One iznose 500 i 1000 dinara i možete ih u par klikova rezervisati putem zvaničnog sajta pozorišta, a ujedno kupiti na blagajni pozorišta u Ulici kralja Milana 50. Kao jedna od novijih predstava, interesovanje za nju je veliko, stoga požurite i obezbedite svoja mesta na vreme.

Uvereni smo da ćete nakon predstave ‘Zagreb-Beograd via Sarajevo’ dobiti kompletniju sliku o životima ova dva književna velikana koja su na mnoge načine zadužila srpsko stvaralaštvo.

 
Zagreb-Beograd via Sarajevo (jdp.rs)
Zagreb-Beograd via Sarajevo (jdp.rs)
Zagreb-Beograd via Sarajevo (jdp.rs)
Zagreb-Beograd via Sarajevo (jdp.rs)
Zagreb-Beograd via Sarajevo (jdp.rs)
Zagreb-Beograd via Sarajevo (jdp.rs)

Na Repertoaru

Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

17

maj

    Prijavi se na newsletter

    2 komentara o “Zagreb-Beograd via Sarajevo

    1. fenomenalno,bio sam par danau Bg i sa porodicom sam gledao 28.04.2022..Bravo Gorčine i bravo za mlade glumce..

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap