Knjiga: Velika očekivanja - Čarls Dikens | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Čarls Dikens

Velika očekivanja


 „U malom svetu u kojem deca žive, bez obzira na to ko ih podiže, ništa se tako tanano ne zapazi i tako tanano ne oseti kao nepravda.“, Čarls Dikens.


Retki su oni koji ljudsku prirodu prikazuju na neočekivane, zanimljive i pomalo groteskne načine. Baš zbog pomne i detaljne analize ne samo književnog dela, već i likova, upravo takva štiva postaju klasici. Jedno od njih je knjiga Velika očekivanja, Čarlsa Dikensa.

Ovo je bez sumnje antologijsko remek-delo. Štaviše, Dikens vas magično uvlači u priču, dokazujući kakav je majstor pripovedanja. Da li ste znali da je Čarls Dikens pre pisanja svakog romana padao u stanje depresije, a u poznim godinama ga je u potpunosti dotukla i sprečila da kreira nove genijalne avanture? Smatra se velikanom viktorijanskog doba engleske književnosti i jednim od začetnika realizma.

Njegovo teško detinjstvo je bilo protkano boravkom u sirotištu, pa su mu uspomene iz tog mračnog mesta bile inspiracija za stvaranje knjiga Dejvid Koperfild i ‘Velika očekivanja’. Osobenjak od malih nogu, kasnije je u istom tom pravcu vodio i sopstveni život, a u kojem su mu utehu pružali pero i papir. I doveli do grandiozne slave među ljubiteljima pisane reči.

„Voli je, voli je, voli je! Ako ti je naklonjena, voli je. Ako ti zadaje rane, voli je. Ako ti razdire srce u komadiće, a kad ono postane starije i jače, cepaće se još dublje: voli je, voli je, voli je!“

Ova knjiga je obavezna za sve generacije. I čini se da loše kritike nakon čitanja iste ne postoje. Pip, glavni junak ovog štiva je dečak koji od malih nogu nije imao svoj oslonac i mušku figuru. Nisko samopouzdanje i stidljivost su ga sprečavale da uradi više i bolje. Na tom putu njegova sestra i njen muž su centralne figure u razvoju njegove ličnosti, percepcije i ponašanja koje je kasnije rezultiralo životnim radostima i razočaranjima. Shvatiti njegovu ličnost kroz brojne situacije ovu knjigu zaista čine bezvremenom. Jedna od najpoznatijih ekranizacija je ona koju je realizovao BBC, a koju mnogi i dan-danas preporučuju.

Vaš primerak možete nabaviti u svim Vulkanovim knjižarama po ceni od 799 dinara ili na njihovom zvaničnom sajtu. Uživajte jer knjiga ‘Velika očekivanja’ je jedna od glavnih razloga za poštovanje prema Dikensovom stvaralaštvu.

 
Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap