Uspavanka za Aleksiju Rajčić | Narodno pozorište | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Đorđe Kosić

Uspavanka za Aleksiju Rajčić

Režija: Jug Đorđević


Kolika je cena ćutanja jedne žene?


Svaki teatar krije komade koji su jedinstveni po brojnim segmentima i ujedno vas mame da ih preporučite drugima. Da li ovog momenta možete da se prisetite ostvarenja koja su vas dotakla po bilo kojoj osnovi i u čijim scenama ste na ovaj ili onaj način uživali?

Mi ćemo vam od sveg srca preporučiti predstavu za koju vlada veliko interesovanje. U pitanju je Uspavanka za Aleksiju Rajčić koja je svoje premijerno izvođenje na daskama Narodnog pozorišta imala krajem aprila 2022. godine.

Na pitanje ko je Aleksija Rajčić, postoje brojni, ali toliko različiti odgovori. Ona i jeste i nije izmišljeni lik. Sve što je ona doživela i preživela se krije u svakoj od nas. Makar na indirektan način. Ova junakinja koju je maestralno izgradio Đorđe Kosić u svom životu nije nažalost imala mnogo izbora.

Ona je naučena da ćuti i trpi. Trpi do kraja ili do onog momenta dok ona ne odluči da preseče bilo koju vrstu omalovažavanja. Nekako nakon ovog komada, uvek nam na um pada i čuveni ženski tim predstave Trpele, o heroinama koje su preživele porodično nasilje, da bi se na kraju ujedinile i presudile svom mučitelju.

Autor je motiv porodičnog nasilja proširio mnogo pre postojanja Aleksije, kada su se pronalazila opravdanja za ovakve neoprostive postupke. Jedna od zanimljivosti je da je daleke 1898. godine Milutin Popović objavio knjigu „Zatvorenice – Album ženskog odeljenja Požarevačkog kaznenog zavoda“ u kojoj su po prvi put daje prostor bivšim „zločinkama“ da ispričaju svoju verziju priče.

Upravo je ovaj kompleksni roman poslužio Đorđu Koisću kao inspiracija za nastanak dela ‘Uspavanka za Aleksiju Rajčić’. Nju je fantastično prikazala Vanja Ejdus, glumica prepoznatljiva po svom nenadmašnom talentu i posvećenosti. Na sceni je prate i Iva Milanović, Novak Radulović, dok horsku postavku čine Nevena Milošević, Sara Ristić, Vera Zečević, Danijela Milošević, Mladen Lukić i Goran Milošević.

Ulaznice su dostupne kako preko zvaničnog sajta Narodnog pozorišta ili direktnom kupovinom na blagajni teatra. 

Sigurni smo da nećete ostati imuni na sve ono što je žena poput Aleksije prošla. I baš zbog toga znamo da će vam predstava ‘Uspavanka za Aleksiju Rajčić’ postati jedna od omiljenih.

 
Uspavanka za Aleksiju Rajčić (narodnopozoriste.rs)
Uspavanka za Aleksiju Rajčić (narodnopozoriste.rs)
Uspavanka za Aleksiju Rajčić (narodnopozoriste.rs)
Uspavanka za Aleksiju Rajčić (narodnopozoriste.rs)
Uspavanka za Aleksiju Rajčić (narodnopozoriste.rs)
Uspavanka za Aleksiju Rajčić (narodnopozoriste.rs)
Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap