Urnebesna tragedija | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Dušan Kovačević

Urnebesna tragedija

Režija: Marko Manojlović


Drama u kojoj niko nikog ne razume, pa ni sebe samog, u kojoj se ne zna ko je luđi, ovi koji imaju dijagnozu da su ludi i kao takvi smešteni u ‘ludnicu’ ili ovi koji su ostali na slobodi.


Urnebesna tragedija je pozorišni komad koji je svoju praizvedbu doživeo 1991. godine na sceni Zvezdara Teatra, gde je izvođena više od 100 puta sve do oktobra 1993. godine. Ubrzo potom delo Duška Kovačevića je dobilo i svoju filmsku verziju. Od novembra 2017. godine drama ima novi scenski život u pozorištu Atelje 212.

Radnja predstave se odigrava odigrava u našoj, vrlo prepoznatljivoj, ali naopačke izvrnutoj stvarnosti u kojoj poigravanje komičnim paradoksima između privida i stvarnosti zaista prelazi u urnebesno.

Otac, odnosno deda je narodni heroj iz II svetskog rata, ali sa problematičnom prošlošću, posle godina provedenih u ustanovi za mentalno obolele dolazi sa svoje svadbe i novom mladom, takođe pacijentkinjom, u posetu svojim naslednicima. Kum novopečenim mladencima je zapravo njihov doktor koji pokazuje više razumevanja za nenormalne nego za one koji nemaju takvu dijagnozu. Naslednici, iako zvanično bez nje, pritisnuti problemima i nerešenim porodičnim odnosima, istrošenih živaca i prilično napeti nisu premni za susret sa bolesnicima. Iznenada, ova na prvi pogled uobičajena porodična priča u koju su uključeni otac, maćeha, njihov doktor, sinovi, snaje i unuk, dvanaestogodišnji Neven kroz komične, duhovite, apsurdne pa i tragične situacije, otvara pitanja porekla, generacijskog nasleđa, krivice i identiteta.

Ovo je predstava koja se bavi našim stvarnim okolnistima u kojoj se ne zna gde je granica između ustanove za mentalno obolele i normalnog sveta i da li su ludi oni koji su u ustanovi ili van nje. Taj urnebesni haos gledamo iz ugla dečaka Nevena koji pokušava da sebi da odgovor na pitanje – „Ko sam ja?“.

Likovi:
Milan – Branislav Trifunović
Ruža – Sonja Kolačarić
Vasilije – Branimir Brstina
Doktor- Branislav Zeremski
Kosta – Nebojša Cile Ilić
Rajna- Anica Dobra
Neven – Amar Ćorović
Julka – Katarina Žutić 
Milicioner – Radomir Nikolić

 

 
Urnebesna Tragedija
Urnebesna Tragedija (atelje212.rs)
Urnebesna Tragedija (atelje212.rs)
Urnebesna Tragedija (atelje212.rs)
Urnebesna Tragedija (atelje212.rs)
Urnebesna Tragedija (atelje212.rs)

Na Repertoaru

Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

21

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap