Knjiga: Una - Momo Kapor | Laguna
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Momo Kapor

Una


 „Kad sam je prvi put video, vreme je stalo.“


Neke knjige su bezvremene i vredne svakog ponovnog čitanja. Među njima je i klasik Una, velikog i neponovljivog slikara sa dušom pesnika – Mome Kapora. Ovo štivo je zapravo jedno od njegovih najnežnijih dela koje obuhvata toliko segmenata, da nije dovoljan samo jedan, uopšteni članak.

Konačno je izdavačka kuća Laguna oživela jednu od omiljenih ljubavnih priča, onu između profesora Babića i mlade studentkinje Une, vrcave devojke gladne avantura i nečega unikatnog u njenom životu. I ovaj roman nastao davne 1981. godine ne stavlja fokus na ljubavnu tematiku, već na jedno vreme koje je toliko bilo karakteristično i zabavno, a opet toliko autentično, pomalo i preslikano na današnje.

 

„Je li to sve što ostaje posle ljubavi? I šta, uopšte, ostaje posle nje? Telefonski broj koji lagano bledi u pamćenju? Posle ljubavi ostaje običaj da se belo vino sipa u te dve čaše i da crte budu na istoj visini. Posle ljubavi ostaju melodije sa radija koje izlaze iz mode.“ – Momo Kapor

 

Svaka rečenica je magična, u Kaporovom stilu. Svaki pasus vuče na čitanje narednog i baca nas u intrigantno razmišljanje o duhu generacija koje su tada živele bezbrižno. Upuštajući se u strastvenu ljubavnu vezu, Mišel i Una sve više saznaju jedno o drugom, a njihov odnos je svakodnevno obojen nekom jednostavnošću i zaraznom energijom.

Istoimena ekranizacija romana je urađena 1984. godine sa Sonjom Savić i Radetom Šerbedžijom u glavnim ulogama, po mnogima jednim od najlepših ostvarenja srpske kinematografije. Una Vojvodić je na ovim stranicama Mišela koristila kao najlepši afrodizijak, videći sebe u njegovim očima onakvu kakva je istinski želela da postane: voljena i slobodna.

Svoju kolekciju Kaporovih romana upotpunite i ovim antologijskim izdanjem po ceni od 699 dinara, kupovinom u svim Lagunina i Delfi knjižarama, kao i preko zvaničnih sajtova.

Čak iako posle ljubavi ostaju povređena sujeta i metalni ukus promašenosti na usnama, Momo Kapor je takve emocije opisao na njegov maštoviti način. A knjiga ‘Una’ je dokaz da će prava literatura uvek ostati čuvana od zaborava zahvaljujući čitaocima koji je poštuju.

 
Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

28

mart

Prepoučujemo

15

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap