Tri veka pivarstva u Beogradu | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Galerija 51

Tri veka pivarstva u Beogradu


Ove zime Beograđanima je priređena još jedna zanimljiva izložba.


Muzej nauke i tehnike će od novembra pa sve do 14. februara biti domaćin izložbe Tri veka pivarstva u Beogradu. U istoriji glavnog grada zapisano je da su prve pivnice otvorene pre tačno 300 godina. To je iskorišćeno kao povod za postavljanje izložbe koja će posetioce upoznati sa brojnim zanimljivostima vezanim za pivo i njegovu proizvodnju i promociju.

Tokom prethodna tri veka, kako u svetu tako i u našoj zemlji, pivo je postalo i ostalo jedno najkonzumiranijih pića. U uživanju u ovom napitku uvek su prednjačili muškarci, ali ni nežniji pol nije ostao imun na njegov ukus. Štaviše, poslednja istraživanja ukazuju na to da se ta razlika smanjuje. U prethodnim godinama se i kod nas vratilo interesovanje za male domaće pivare od kojih je i počela proizvodnja piva u našoj prestonici. Vremenom se proizvodnja industrijalizovala i komercijalizovala te su u nekom trenutku mini pivare nestale.

Izložba ‘Tri veka pivarstva u Beogradu’ će nam predstaviti kako je tekao razvoj i kako su se menjale razmere proivodnje piva kod nas. Muzej nauke i tehnike je posetiocima pružio mogućnost da uživo vide neke od predmeta i alata koji su se u proizvodnji piva koristile pre više od jednog stoleća. Najzastupljeniji su predmeti vezani za Beogradsku industriju piva čija fabrika je danas jedino prestoničko postrojenje u kojem se i dalje pravi pivo. Kompleks BIP-a nakon 180 godina od njegovog osnivanja i dalje prkosi vremenu i ponosno stoji uz Mostarsku petlju.

Deo izložbe je i BIP-ov reklamni materijal, dokumentarni film kao i televizijski prilog koji govori o početku punjenja piva u limenke u Jugoslaviji iz 1972. godine. Bitan deo pivarstva, samim tim i izložbe, jesu porodice Vajfert i Bajloni koje su pored toga zaslužne za više segmenata istorije našeg naroda.

Zbog svega navedenog verujemo da iako niste pivopije imate dovoljni drugih razloga za posećivanje izložbe ‘Tri veka pivarstva u Beogradu’!

 
Tri veka pivarstva u Beogradu (muzejnt.rs)
Tri veka pivarstva u Beogradu (muzejnt.rs)
Tri veka pivarstva u Beogradu (muzejnt.rs)
Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap