Opera: Travijata | Narodno Pozorište | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Đuzepe Verdi

Travijata


Jedna od najgledanijih svetskih opera ponovo na domaćem repertoaru!


Da je Srbija jedan od glavnih kulturnih epicentara, ne samo u regionu, već i šire, govori dovoljno i tradicija održavanja i prevashodno – negovanja umetničkih formi koje su i te kako popularne među svim generacijama. Iako je zdravstvena situacija nekako na momenat usporila naše kulturno uzdizanje, opet smo u istom duhu i žaru ostali željni kvalitetnog komada.

Opera kao oblik teatra kroz koji se drama prenosi i boji muzikom i pevanjem uvek je bila sinonim za nešto veličanstveno, kompleksno i vredno divljenja. Čini se da opera Travijata, slavnog Đuzepa Verdija važi za monumentalno umetničko delo čija popularnost ne jenjava.

Narodno pozorište u našoj prestonici ima tu čast da od 2014. godine na Velikoj sceni ugosti veliki broj neverovatnih aktera koji u potpunosti dočaravaju radnju jednog ovakvog kompleksnog komada. La Traviata ili “Žena koja je posrnula“ je premijerno izvedena daleke 1853. godine u Veneciji. Interesantan i pomalo ekscentričan u svom stvaralaštvu, Đuzepe Verdi je tragao upravo za ovakvim jednim komadom koji će posle prvog izvođenja dobiti večan epitet remek-dela.

Njega je za kreiranje Travijate inspirisalo delo ‘Dama s kamelijama’ i sudbina Margarete, kurtizane koja živeći pod okrutnošću i predrasudama jednog društva dopušta sebi da oseti iskrenu ljubav. Isto tako, u Travijati, radnja se dešava u Parizu, gradu koji za Violetu predstavlja sve ono o čemu je ikada sanjala. Beogradska podela uloga je raznolika i kvalitetna, a svoj doprinos su dali: Sanja Kerkez/Gordana Tomić/Snežana Savičić Sekulić, Dušan Plazinić/Dejan Maksimović/Janko Sinadinović, Vuk Zekić/Vladimir Andrić, Tatjana Mitić, Jovana Belić i mnogi drugi.

Ulaznice po cenama koje se kreću u rasponu od 300, 600, 700, 1000, 1600, 2000 i 2500 dinara možete kupiti putem zvaničnog sajta i biti u prilici da izaberete mesta ili direktno na blagajni teatra svakog radnog dana i subotom od 11h do 15h i od 17h pa do početka predstave, kao i nedeljom u istom popodnevnom terminu. 

Da li je i vas dotakla Violetina sudbina kao i nas? Javite nam utiske!

 
Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

28

mart

Prepoučujemo

15

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap