Film: Sveta Petka - Krst u pustinji (2022) | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
 • Ovaj događaj je prošao.
po romanu 'Petkana', Ljiljane Habjanović Đurović

Sveta Petka – Krst u pustinji

Režija: Hadži-Aleksandar Đurović


Konačno, srpska verzija filma o najvoljenijoj Svetiteljki pravoslavlja.


Sjajni filmovi koji imaju potencijal pred publikom će uvek pronaći svoj put do bioskopskog platna. Tako je i u slučaju srpsko-jordanskog ostvarenja Sveta Petka – Krst u pustinji, u režiji Hadži Aleksandra Đurovića. I tom filmu se izuzetno radujemo.

Ono što je specifično jeste da film stiže pred publiku, i to samo bioskopsku i to šest godina od prvog nacrta scenarija. Što će reći da se na njegovom kvalitetu mnogo ulagalo, a samim tim se i glumačka postava pažljivo birala kako bi sve bilo približno autentično.

Fantastična Milena Predić je iznela ovu zahtevnu ulogu. Pored nje, ispred kamera su se našli i Filip Hajduković, Milica Stefanović, Jadranka Selec, Branislav Tomašević, Daniel Sič, Andrej Šepetkovski, Mladen Sovilj i nekoliko jordanskih glumaca, i to uzimajući u obzir da je ovo srpsko-jordanska produkcija snimljena na nekoliko lokacija, odnosno – u Jordanu, a zatim u Srbiji i Jordanu, u gradu Jašiju, gde se danas nalaze mošti Svete Petke.

 

„Ovo je priča o borbi u nama. Ta borba se sastoji iz dobrih, loših stvari svakodnevno i to je ono s čim će moderni gledalac moći da se identifikuje i šta će moći da prepozna jer je Sveta Petka tokom 40 godina doživljavala sve ono što mi doživljavamo svakog dana.“, reditelj Hadži Aleksandar Đurović

 

Film Sveta Petka – Krst u pustinji nastao je po romanu Petkana, jednoj od najčitanijih knjiga Ljiljane Habjanović Đurović koja upravo sa sinom potpisuje scenario i produkciju. Priča prati pobožnu devojku Paraskevu koja odlučuje da napusti život među ljudima i nastanjuje se u Jordansku pustinju, gde provodi narednih 40 godina boreći se sa unutrašnjim strahovima i brojnim ovozemaljskim iskušenjima. 

Pošto je ovo jedinstvena prilika da saznamo više o ženi koja je bila tolika misterija ne samo u duhovnom, već i ovdašnjem svetu, interesovanje za film ‘Sveta Petka – Krst u pustinji’ je veliko. Ne sumnjamo da će opravdati svačija očekivanja, a ujedno iznenaditi sve koji o Petki znaju vrlo malo, čak nimalo.

 

Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

17

maj

  Prijavi se na newsletter

  2 komentara o “Sveta Petka – Krst u pustinji

  Ostavi komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap