Sumnjivo lice | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Branislav Nušić

Sumnjivo lice

Režija: Andraš Urban | Scena 'Raša Plaović'


Premijera u ovoj glumačkoj postavi se desila 21. juna 2017. godine. Od tada, ovo živopisno remek-delo ne ostavlja nikog ravnodušnim.


U svim svojim oblicima, formama i izvođenjima predstava Sumnjivo lice predstavlja jedan od najboljih pozorišnih performanasa na našim prostorima. I to sa razlogom. Po tekstu nezamenljivog Branislava Nušića, a u režiji i adaptaciji Andraša Urbana, imalo je i ima toliko izvođenja, da se uvek traži karta više. Komedija sa istaknutim elementima drame, prevashodno je usmerena na lik i delo pojedinca. Neprikosnoveni kralj satire i komedije, Nušić, slikovito je prikazao kako je to funkcionisala policijska vlast u vreme Obrenovića. Samovlašće, birokratske barijere i socijalne ograničenosti su u ovom delu perfektno opisane. Jerotije Pantić, policijski kapetan je u središtu priče.

Uspeh svih Nušićevih komada se ne dovodi u pitanje. Delo ‘Sumnjivo lice’ je pisao između 1887. i 1888. godine, sa željom da duhovito prikaže stanje državnih činovnika. Prva ikad premijera izvedena je na istim daskama 29. maja 1923. godine, zatim 1938. godine. Još dve izvedbe su se desile 1960. i 1984. godine. U ovom fantastičnom delu uloge tumače Slobodan Beštić (Jerotije Pantić), Suzana Lukić (Marica), Nela Mihailović (Anđa), Pavle Jerinić (Vića), Nikola Vujović (Žika), Nebojša Kundačina (Tasa), Hadži Nenad Maričić (Milislav), Miloš Đorđević (Aleksa Žunjić), Bojan Krivokapić (Đoka), Anastasia Mandić (Miladinka) i Dragan Nikolić (Josa).

Kao i u svim ostalim delima (bez obzira na oblik i vrstu) i u središtu ovog je ljubav. Ona je uzrok i posledica svakog narednog koraka i dešavanja. Nušić, majstor zapleta, uspeo je da isprepleće nežna, tanana osećanja sa pohlepom i bezdušnošću glavnih junaka. A na kraju sve to zabiberi ironijom kada publika to najmanje očekuje. Kada su nakon prvog izvođenja davne 1923. godine na scenu stupile kritičke ocene brojnih dramaturških umetnika, nesumnjivo je u prvi plan stavljen sam Nušiućev odnos prema samovlašću i bezumlju.

Od srca preporučujemo (ukoliko već niste) da predstavu ‘Sumnjivo lice’ uvrstite na vaš lični repertoar. Verujemo da pozitivni utisci nakon iste neće izostati.

 

 
Sumnjivo lice (narodnopozoriste.rs)
Sumnjivo lice (narodnopozoriste.rs)
Sumnjivo lice (narodnopozoriste.rs)
Prepoučujemo

13

jul

Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

27

jun

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap