Slučajna smrt jednog anarhiste | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Dario Fo

Slučajna smrt jednog anarhiste

Režija: Maja Maletković


Ovo je komad o slučajnoj smrti koji je ispričan na komičan, gotovo satiričan način.


Koliko ste predstava sa repertoara Jugoslovenskog dramskog pozorišta pogledali? Koji komad je na vas ostavio najveći utisak? Šta vas je najviše dotaklo, opčinilo, zaprepastilo? Komedija ili drama? Ova predstava spada u kategoriju novijih, koja je svoju premijeru imala 22. aprila 2016. godine.

Glumačka postava na čelu sa beskrajno duhovitim Nikolom Đuričkom je odistinski sjajna, jer je svaki od ovih umetnika na sceni unikatan. Pored Nikole (kojem je dodeljena uloga Ludaka), glume i: Bojan Dimitrijević (kao Upravnik policije), Nikola Rakočević (kao Komesar Kalabrezi), Miloš Samolov (kao Komesar Bertoco), Joakim Tasić (kao Agent) i Marta Bjelica (kao novinarka Marija Feleti). Početak predstave je specifičan, jer se Nikola obraća publici, objašnjavajući kako je ista nastala. Naime, ova komedija je nastala na osnovu istinitih događaja iz 1969. godine kada je u italijanskom gradu Milanu u Nacionalnoj Poljoprivrednoj banci eksplodirala bomba. Taj događaj je povezan sa Đuzepom Pinelijem koji se smatra jednim od učesnika napada. Dario Fo, kreativni tvorac ovog dela je jedan od najvećih italijanskih dramskih pisaca, koji je nakon godinu dana od nemilog događaja počeo sa izvedbom ove predstave i to na tematskim mestima: fabričkim halama, stadionima, koncertnim prostorima.

Zašto je baš Đuzepe Pineli glavna ličnost? On je zapravo glavni osumnjičeni za podmetanje bombe, a zbog te činjenice je bez dokaza zadržan u pritvoru 3 dana i 3 noći, dok je 4. dana “slučajno“ pao kroz prozor. Nikola kroz skoro 2h predstave inteligentno plete mrežu zagonetki, spletki i izokrenutih istina. Na otvoren način govori o temi mržnje i anarhizma, bez ikakvih karikiranja. Zbog aktuelnosti teme, publici sve vreme drži pažnju svojim monolozima i ulozi Ludaka koja mu savršeno pristaje. Na izgovorenu rečenicu: “Kreveta je malo, a ludaka je mnogo“ dokazuje besmisao tuđih odluka i ponašanja zbog kojih stradaju pojedinci.

Karte za ovu predstavu iznose 200, 500 i 1000 dinara, a preporučujemo vam da iskoristite i pojedinačni popust od 50% koji možete ostvariti ukoliko kupite ulaznice na dan izvođenja predstave.

 

Da li smo vas zainteresovali da pogledate ovu komediju?

 

Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap