Knjiga: Šljivin cvet u vazi od zlata | Laguna | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Nepoznati autor

Šljivin cvet u vazi od zlata


Da li ste spremni za prvo remek-delo kineske književnosti?


Štivo čije smo re-izdanje jedva dočekali jeste Šljivin cvet u vazi od zlata nepoznatog kineskog autora pod pokriljem srpskog izdavača Laguna.

Ono što je autentično za kinesku književnost jeste magijski realizam koji se graniči sa realnošću, ali vas opčinjavajuće uvodi u priču koju je nemoguće zaboraviti. Štaviše, ovim delom se postepeno beleži prelaz sa fantazije na stvarne ljudske likove, koji većina pripada buržoaskom sloju. Likovi su u potpunosti opisani sa svim svojim vrlinama, manama i nedostacima. Kroz skoro 900 strana upoznaćete se sa ljubavlju, mržnjom i požudom likova koji pripadaju gradskom staležu.

 

„Svet Šljivinog cveta u vazi od zlata lep je i mračan, prizeman ali i uzvišen, ispunjen vrlinom ali i opscenostima, božanstven i šokantan, bestidan ali i veličanstven. Knjiga je stara 400 godina, a kao da je napisana danas.“ – Los Angeles Review of Books

 

Jedan od kurioziteta je da je delo ‘Šljivin cvet u vazi od zlata’ nastalo iz pera nepoznatog autora iz XVI veka. Odnosno, legenda kaže da ga je napisao kako bi osvetio smrt svog oca – stranice rukopisa je natrljao otrovom i poslao ih očevom ubici. Po predanju, ciljana žrtva nije prestajala da čita knjigu i umrla je čim ju je završila. Da li ste već opčinjeni sinopsisom kao i mi?

U centru zbivanja jeste Simen Ćing, mladi naslednik, autoritet u svojoj okolini, ali koji sa bogatstvom postaje iskvaren i raskalašan. Ta njegova crta dobija na značaju posle smrti roditelja kada odlučuje da u kućama za uživanje pronađe utehu u ženama, konkubinama i posluzi. Istovremeno se upoznajemo sa slojevitim tipovima ličnosti i njihovim načinima preživljavanja kroz surovo društvo u kojem se najbolje napreduje kroz laž, korupciju i prevrtljivost. 

Iako je roman ‘Šljivin cvet u vazi od zlata’ dugo bio zabranjen u Kini zbog “nepristojnog sadržaja“, to nije sprečilo čitaoce uživaju u njemu u tajnosti. Možete ga nabaviti odlaskom u neku od Laguninih i Delfi knjižara ili kupovinom na zvaničnim sajtovima po ceni od 1999 dinara

 
Prepoučujemo

13

jul

Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

27

jun

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap