Seviljski berberin (opera) - Narodno pozorište | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Đoakino Rosini

Seviljski berberin

Režija: Ivana Dragutinović


Opere su klasici koji su neizbežni deo našeg ličnog, kulturnog repertoara.


Koliko je opera kao poseban umetnički žanr zastupljena u sklopu vašeg repertoara? Da li ste ikada dublje razmišljali o razlozima i tematici nakod odgledane opere ili ste poželeli da pogledate jednu? Opera kao takva je u svim muzičkim krugovima i te kako cenjena, zbog kompleksnosti po pitanju realizacije, izbora glumaca, čitavog tima koreografa, scenografa, muzike i pre svega – teme.

Iz tog razloga vam toplo preporučujemo da svoje slobodno vreme izdvojite za jednu od najgledanijih i najpopularnijih opera kod nas – Seviljskog berberina, maestralnog dela italijanskog kompozitora Đoakina Rosinija. Libreto je napisao Čezare Sterbini, prema istoimenoj komediji Pjera de Bomaršea. Štaviše, postoji anegdota da je mladi Rosini, ispunjen poletom i željom da svoj talenat prikaže javnosti, pisao Đovaniju Paizijelu, uvaženom kompozitoru koji je trideset godina ranije istu tu komediju producirao na svoj, jedinstven način. Premijerno je izvedena 20. februara 1816. godine u Rimu.

U Srbiji, lepotu ovog vanvremenskog dela prikazale su brojne institucije kulture, ali Narodno pozorište je uspelo da održi tradiciju održavanja ‘Seviljskog berberina’. Pre tačno deset godina, ova opera je doživela svoju ponovnu premijeru i od tada niže veliku gledanost i traženost među svim generacijama. Radnja se dešava u 17. veku, na trgu u Sevilji, u strastvenoj i muzikalnoj Španiji. U dva velika čina smenjuju se sledeća lica: Figaro (brijač u Sevilji), Rozina, Grof Almaviva, Doktor Bartolo, Berta (Marčelina), Don Bazilio i Fiorela. Po svojoj dinamici, ovo je vesela, čila i izuzetno komična opera koja objedinjuje nekoliko muzičkih tema, a u centru dešavanja je ljubav, kao glavno osećanje.

U srpskoj verziji koja se prvi put prikazala daleke 1978. godine učestvovao je veliki broj poznatih operskih pevača, hor i orkestar Opere Narodnog pozorišta, koncertmajstor, kao i veliki broj suflera, muzičkih saradnika, dekoratera i studenata na praksi. Trenutna verzija okuplja imena poput Darka Đorđevića, Ljubomira Popovića, Predraga Milanovića, Vladimira Andrića, Snežanu Savičić Sekulić i mnoga druga značajna imena srpske, kulturne scene.

Cene ulaznica za operu ‘Seviljski berberin’ su podeljene u nekoliko kategorija, a iznose 200, 400, 500, 700, 1000 i 1200 dinara.

Uživajte u ovom klasiku i otkrijte zbog čega je toliko poseban i omiljen!

 
Seviljski berberin (narodnopozoriste.rs)
Seviljski berberin (narodnopozoriste.rs)
Seviljski berberin (narodnopozoriste.rs)
Seviljski berberin (narodnopozoriste.rs)
Seviljski berberin (narodnopozoriste.rs)
Seviljski berberin (narodnopozoriste.rs)
Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap