Film: Severnjačka uteha | Northern Comfort (2023) | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Northern Comfort

Severnjačka uteha

Režija: Hafstajn Gunar Sigurdson


Crna komedija koja pretenduje da postane jedna od najgledanijih u modernoj evropskoj kinematografiji.


Za 2024. godinu su najavljeni spektakli filmske prirode. Oni zapravo ne uključuju samo bombastične priče u koje su uložena velika sredstva, ali i velika očekivanja, već priče koje malo odstupaju od onog na šta smo navikli. Prevashodno mislimo na žanr crne komedije, koja po svim svojim elementima predstavlja užitak za svakog filmofila.

Upravo će se početkom februara, na bioskopskim repertoarima pojaviti ostvarenje koje je na prošlogodišnjem Festivalu angažovanog filma, pod nazivom 19. Slobodna zona pokupilo najveći broj pozitivnih kritika. U pitanju je film Severnjačka uteha, nastao u kooperaciji ekipe sa tri govorna područja – Velike Britanije, Nemačke i Islanda. 

Da li su vam poznate one priče čija se radnja u potpunosti dešava na aerodromu? Setimo se ostvarenja Terminal, u kojem glavni junak kojeg tumači Tom Henks pokušava da izađe sa terminala u želji da prekrati način na koji je živeo, provevši skoro 20 godina na istom aerodromu. Ovoga puta, u centru zbivanja imamo pet posebnih pojedinaca, koji se slučajnim izborom nalaze na istom aerodromu, na istom terminalu, čekajući isti let. Ali, da li je zaista to baš tako?

Ono što karakteriše sve ove pojedince jeste njihov zajednički strah od letenja, to je ujedno tabu tema koja se putem upečatljivog crnog humora obrađuje kroz ceo film. Takođe, ovi ljudi, dovedeni sa različitih krajeva sveta su se svesno odlučili na grupnu terapiju i kurs koji bi trebalo da im pomogne da se reše fobije. Ujedno je i poslednji zadatak odlazak na takozvani test-let, koji podrazumeva i prinudno sletanje na hladni Island, jer su pre toga prethodile prave turbulencije i otkazivanje motora na avionu. 

Čak i onako zbijeni u malom hotelu, čekajući povratni let, bivaju stavljeni na još jednu probu tokom koje će se međusobno upoznati i shvatiti da su unutrašnji demoni, povezani sa konstantnom brigom i anksioznošću zapravo prisutni u svima njima. Film ‘Severnjačka uteha’ je nabijen nedefinisanom tenzijom, ali koja iz minuta u minut postaje sve lagodnija jer je boji sjajan humor, iza kojeg stoji islandski režiser, Hafstajn Gunar Sigurdson, kojem je ovo prvo debitantsko ostvarenje na engleskom jeziku.

 

Prepoučujemo

13

jul

Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

27

jun

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap