Roman o Londonu | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Miloš Crnjanski

Roman o Londonu

Režija i dramatizacija: Ana Đorđević


„Teško da postoji literarno delo koje nadahnutije govori o životu u stranoj zemlji, o čežnji za sopstvenom, i očajanju usled saznanja da je život u njoj ultimativno nemoguć“, poručuje reditelj Ana Đorđević.


U godini obeležavanja 125 godina od rođenja jednog od najistaknutijih srpskih pisaca, Beogradsko dramsko pozorište je premijerno izvelo predstavu Roman o Londonu. Predstava po istoimenom delu Miloša Crnjanskog, objavljenom 1971. godine, opisuje sudbinu ljudi koji su ostali bez otadžbine i njihov život izvan nje.

‘Roman o Londonu’ prati život ruskog bračnog para koji žive u engleskoj prestonici, gde je i sam pisac proveo veliki period svog života, te se smatra da je zasnovan na njegovom sopstvenom iskustvu življenja u tuđini. Radnja se odigrava nakon drugog svetskog rata, u godinama u kojim glavni lik Rjepnin sa suprugom Nađom pokušava da ‘sastavi kraj sa krajem’ i pronađe sreću u gradu bez prijatelja.

Miloš Crnjanski (Čongrad, 26. oktobar 1893 – Beograd, 30. novembar 1977) je jedan od najznačajnih srpskih literarnih stvaralaca XX veka. Njegov roman ‘Seobe’ izdat 1929. godine je već tada proglašen romanom veka. Početak II svetskog rata dočekao je u Rimu, a 1941. dolazi u London gde ostaje i po završetku rata jer je u domovini ostao upamćen kao predratni protivnik komunističke ideologije. U Beograd se vratio tek dvadeset godina po kraju rata i u njemu provodi poslednju deceniju života tokom koje je objavio Roman o Londonu.

„Poistovetio sam se sa likom kojeg tumačim, te na leđima nosim jaku kičmu, svestan vremena u kojem živim ali i nemogućnosti da se sa istim izborim, ipak dovoljno hrabar da pokušam“, u najavi predstave istakao je mladi glumac Milan Marić koji tumači lik Rjepnina.

Igraju:

Rjepnin – Milan Marić
Nađa – Milica Zarić
Gospođa Panova – Ljubinka Klarić
Bjelajev – Milan Čučilović
Gospođa Krilov – Ivana Nikolić
Gardner – Srđan Dedić
Dr. Krilov – Branko Cvejić
Sorokin – Aleksandar Vučković

Scena Rade Marković

 

Za dodatne informacije o događaju i ulaznicama kliknite na link ispod.

 
Roman o Londonu (bdp.rs)
Roman o Londonu (bdp.rs)
Roman o Londonu (bdp.rs)
Roman o Londonu (bdp.rs)
Roman o Londonu (bdp.rs)
Roman o Londonu (bdp.rs)

Na Repertoaru

Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

15

april

Prepoučujemo

07

mart

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap