Knjiga: Quo Vadis - Henrik Sjenkjevič | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Henrik Sjenkjevič

Quo Vadis


Istorija kakvu do sada nismo poznavali.


Koliko cenimo i poštujemo domaću književnost, u istoj meri smo oduševljeni i inostranom koja nam nudi nezaboravne klasike. Jedno od njih jeste i knjiga Quo vadis, poljskog pisca Henrika Sjenkjeviča koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost, tačnije za njegovo celokupno literarno stvaralaštvo. Zanimljiva činjenica je da je roman na srpski jezik prvi put preveden 1913. godine, a prevod je u narednih 100 godina preštampavan u više od 20 izdanja što svedoči o velikoj čitanosti Sjenkjevičevog romana kod srpskih čitalaca. 

Ovaj roman se sastoji od 74 poglavlja, a u njegovo središte stavlja stravstvenu ljubavnu priču između rimskog vojskovođe Marka Vinicija i hrišćanske Ligije u vreme vladavine cara Nerona. Štaviše, iako se radnja knjige odvija u Starom Rimu, Henrik Sjenkjevič je realističnim stilom u potpunosti dočarao vidljive suprotnosti između paganstva i hrišćanstva, ljubavi i mržnje, kao i bogatih i siromašnih. Ideju za naziv romana je dobio upravo u Rimu, kada je sa prijateljem ugledao malu kapelu sa natpisom ‘Quo vadis?’, što u bukvalnom prevodu znači: “Kuda ideš“, a vezuje se za susret Svetog Petra i Isusa Hrista. 

‘Quo vadis’ je do danas ostala najpoznatija knjiga ikad napisana na poljskom jeziku, jedna od retkih koje su se našle u svetskom kulturnom opticaju. Takođe, ističe se činjenica da nijedno poljsko delo nije podstaklo toliko filmskih i pozorišnih adaptacija, uključujući dramatizacije, operske i baletske transkripcije.

Svoj unikatan primerak možete pridružiti vašoj knjiškoj kolekciji jednostavnom kupovinom preko zvaničnih sajtova Vulkan knjižare i izdavaštva po ceni 799 dinara. Ukoliko kupujete u njihovim knjižarama, sa Klub karticom imate i posebne pogodnosti. Štivo je idealno za poklon ili jednostavno uživanje u svim vremenskim prilikama i dešavanjima. 

Zbog čega za vas istorija jedne civilizacije kao što je rimska ima toliki značaj? Romani poput ovih nikada neće ostati zaboravljeni, štaviše, dobijaju na aktuelnosti jer se izdvajaju u moru istih, kreiranih bez talenta i maštovitosti.

 
Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap