Predstava 1984 | Beogradsko dramsko pozorište | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Džordž Orvel

1984

Režija: Alija Luke


Najpoznatija književna distopija konačno i na pozorišnoj sceni.


Pozorišni opus podrazumeva i komade koji se adaptiraju na osnovu poznatih svetskih klasika. Predstavom 1984 definitivno je pomerena granica između stvarnosti i fikcije. 

Beogradsko dramsko pozorište imalo je tu čast da jesen 2023. godine obeleži premijerom komada nastalog na osnovu jedne od najpoznatijih knjiga, čiji se sadržaj i dalje pomno analizira, a ujedno i upoređuje sa današnjim stanjem u gotovo svim društvenim zajednicama. 

 

„Rat je mir. Sloboda je ropstvo. Neznanje je snaga.“, citat iz istoimene knjige

 

Istoimeni roman Džordža Orvela iz 1949. godine, opisuje jedno tipično distopijsko društvo budućnosti u kojem više ne postoje države, ni narodi, ni ona sloboda na koju smo inače navikli. Svet je zapravo podeljen u tri superdržave – Okeaniju, Istaziju i Evroaziju.

Glavni junak, Vinston, kao sasvim prosečan službenik iz Londona čiji je posao da reciklira ranija izdanja novina, zapravo radi na ispravljanju istorije i hvalospevima diktatorskog vođe, Velikog brata. Međutim, on i sam uviđa da nešto nije u redu i da takvo društvo nije racionalno niti održivo na duže staze. Zapravo, zaključuje da je on preostala razumna jedinka na svetu.

Veruje da je upoznao saveznicu Džuliju, skrivenu u partijskoj odori, koja mu zapravo otkriva potpuno nov svet, spremnog da se uhvati u koštac sa diktatorima. U takvom okrutnom društvu, jedini način da se izbori za slobodu jeste postepeno izražavanje mišljenja, a to će moći samo ako ima hrabre istomišljenike.

Sama predstava je maestralno kreirana, pod palicom nemačke režiserske Alije Luke, koja je ujedno okupila i sjajnu glumačku ekipu kou čine Ljubinka Klarić, Pavle Pekićem, Nataša Marković, Ivan Zablaćanski, Nada Macanković, Amar Ćorović, Milorad Damnjanović, Paulina Manov, Stefan Radonjić i Ljubomir Bulajić. Kao gost iznenađenja, pojavljuje se i ljupka Branka Katić.

Ulaznice po ceni od 1800 dinara možete direktno kupiti putem zvaničnog sajta BDP-a ili odlaskom do blagajne u Mileševskoj 64a. 

Tematika ove predstave je uvek aktuelna, stoga vam preporučujemo da uživate u istoj.

 
Predstava 1984 (bdp.rs)
Predstava 1984 (bdp.rs)
Predstava 1984 (bdp.rs)
Predstava 1984 (bdp.rs)
Predstava 1984 (bdp.rs)
Predstava 1984 (bdp.rs)
Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

28

mart

Prepoučujemo

15

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap